Algemene inleiding (Deel I)

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) is in 2007 de richtlijn perioperatieve voedingsbeleid tot stand gekomen. Deze richtlijn werd ontwikkeld in samenwerking met een aantal andere verenigingen. Ruim 10 jaar later is een revisie op zijn plaats. Op basis van met name wetenschappelijk onderzoek zijn er in ruim een decennium nieuwe inzichten en ontwikkelingen gekomen op het gebied van perioperatieve voeding. Tevens zijn er signalen van knelpunten in de dagelijkse praktijk, wat een herziening rechtvaardigt.

 

In de herziene richtlijn is de huidige richtlijn opgesplitst in 3 delen:

Deel I: Periprocedureel nuchterbeleid

Deel II: Pre- en postoperatief voedingsbeleid bij volwassenen, exclusief volwassen IC

Deel III: Pre- en postoperatief voedingsbeleid bij kinderen, inclusief kinder IC

 

De focus in de herziene richtlijn ligt op het perioperatief voedingsbeleid, inclusief het nuchterbeleid en het screenen op ondervoedingsrisico’s, maar exclusief de behandeling van ondervoeding. De behandeling van ondervoeding is nl. het expertise terrein van de diëtist en medisch specialisten met specifieke deskundigheid voor voedingsbeleid.

 

De ontwikkelmethode en presentatie van richtlijnen zijn de laatste jaren sterk veranderd. Er wordt nu gewerkt met GRADE in plaats van EBRO, en richtlijnen worden modulair ontwikkeld, zodat deze in de Richtlijnendatabase kunnen worden opgenomen. Het voordeel hiervan is dat een gebruiker met een paar klikken de voor hem/haar relevante antwoorden kan vinden.

 

Doel van de richtlijn deel I

Het doel van het project deel I is het ontwikkelen van een up-to-date multidisciplinaire richtlijn voor het periprocedurele nuchterbeleid bij volwassenen en kinderen. Verder zal ook één indicator met betrekking tot volwassenen worden voorgesteld, waarmee de zorg voor deze groep patiënten geëvalueerd kan worden.

 

Afbakening van de richtlijn deel I

De richtlijn richt zich op alle patiënten (kinderen en volwassenen) die een procedure ondergaan waarbij sedatie en/of anesthesie nodig is, inclusief neuraxiale en/of locoregionale anesthesie; in de operatiekamer, op de spoedeisende hulp, en op buitenlocaties (zoals bv. de endoscopie afdeling, radiologie afdeling, hartkatheterisatie e.d.); en de aanbevelingen in deel I van de richtlijn hebben betrekking op een periode van 24 uur voorafgaand aan de procedure tot 24 uur na de procedure.

 

Neuraxiale en/of locoregionale technieken kunnen geconverteerd moeten worden naar algehele anesthesie. Daarom gelden i.p. dezelfde nuchtertijden voor alle vormen van anesthesie.

 

De commissie revisie Richtlijn perioperatief voedingsbeleid acht de volgende uitkomsten voor de patiënt het meest relevant:

Bijkomende gevolgen van regurgitatie en aspiratie:

 

Deel 1 van de richtlijn gaat niet over:

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn deel I

De richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij patiënten die een procedure ondergaan middels sedatie en/of anesthesie.

 

Definities en veelgebruikte begrippen

Zie de bijlage Definities en veelgebruikte termen.