Kennislacunes

Bij de herziening van deze module wordt het dringend advies gegeven de literatuuranalyse te updaten.

 

Welke niet-invasieve beeldvormende test, anatomisch of functioneel, met een daaraan gekoppelde behandelstrategie leidt tot verbeterde uitkomsten voor de patiënt en in hoeverre is dit daadwerkelijk afhankelijk van voorafkansen?

 

Meer onderzoek is nodig om de verschillen in klinische presentatie en prognose van stabiele angina pectoris tussen vrouwen en mannen te duiden en of het diagnostisch traject voor vrouwen en mannen verschillend is.

 

Meer onderzoek is nodig om microvasculaire dysfunctie als oorzaak van stabiele angina pectoris en de diagnostiek ervan te duiden.

 

Het bewijs voor een afkapwaarde bij een intermediaire versus een hoge voorafkans ontbreekt. Het wordt geadviseerd een registry op te zetten, waarbij diagnostiek, risk-modifiers en uiteindelijke diagnose geïncludeerd wordt. Hiermee kan naderhand, bij de update van deze richtlijn, de afkapwaarde van de overgang naar primair anatomisch naar functionele beeldvorming worden geoptimaliseerd, en het effect van risk-modifiers m.n. bij de lage voorafkans groep, worden onderzocht en geïmplementeerd.

 

Het is nog onduidelijk bij welke hoogte van de kalkscore een CTCA achterwege kan blijven en direct een functionele beeldvormende test dient te worden verricht.

 

De rol van CT-FFR en CT-perfusie, waarbij de mogelijkheid ontstaat van één niet-invasieve beeldvormende test voor beoordeling van anatomie en functionele relevantie, is nog onduidelijk, evenals de klinische implementatie en bekostiging.