Resultaten knelpuntenanalyse

Genodigde organisatie

1.Zijn er wat u betreft knelpunten rondom (naam richtlijn) die nog niet geadresseerd worden in het raamwerk?

2.Zijn er concept uitgangsvragen opgenomen in het raamwerk waar u zich niet in kan vinden?

3.Welke 3 nieuw te ontwikkelen modules hebben voor u de hoogste prioriteit?

 

4.Evt. specifieke vraag

NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen)

 

 

 

Gezien de medisch inhoudelijke aard heeft de NVZ geen aanvullende knelpunten bij dit onderwerp.

 

V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), V&VN ambulancezorg

 

 

 

Hierbij wil ik doorgeven dat ik geen input heb ontvangen van de afdelingen

NAPA (Nederlandse Associatie Physician Assistants)

huisartsen zien geregeld mensen met (lichte)visusklachten mogelijk of vermoedelijk veroorzaakt door cataract zeker als er enige lenstroebeling aanwezig is bij doorvallend licht. Kan de huisarts op de een of andere manier differentiëren tussen mensen die wel en niet in aanmerking komen voor een cataractoperatie (bv afhankelijk van de mate van visusdaling) of is de operatie-indicatie vooral afhankelijk van de wens van de patiënt en is de mate van cataract daaraan geheel ondergeschikt. Het zou goed zijn als de richtlijn daar helderheid over weet te verschaffen bij de module indicatiestelling

 

 

Geen aanvullingen

ZN (Zorgverzekeraars Nederland)

 

 

 

zullen pas reageren als de conceptrichtlijn voor zover klaar is en voor commentaar wordt uitgestuurd.

Oogvereniging

1. patiënten voorlichting (meer aandacht voor samen beslissen)

2. bepalen welke intraoculaire lens (met name monofocale torische lens)

3. beperken nastaar

 

 

wij krijgen veel vragen van pt met chron. Oogaandoeningen (glaucoom, LMD, uveitis) of een cataract operatie mogelijk is. Mensen met 1 functioneel oog, durven vaak de operatie niet aan.

NVKG

Aandachtspunten voor (kwetsbare) ouderen (al dan niet in kader van voorlichting): Valgevaar voor de oudere patiënt met afplakken van het oog en verlies van diepte zien; aandacht voor de eventuele systemische bijwerkingen van oogdruppels en interactie met andere medicatie. Instructie voor oogdruppel gebruik en evt. mantelzorger betrekken. Bij patiënten die cognitieve beperkingen hebben gezien angst/onrust begeleiding van de mantelzorger tot aan de OK en aandacht voor tijdstip van behandeling gezien risico op delier door de ingreep.

geen

Niet van toepassing

Graag module toevoegen over de kwetsbare patiënt, ten aanzien van voorlichting (met name valrisico), polyfarmacie en de patiënt met cognitieve stoornis

Verenso

kwetsbare oudere en diens naaste. Immers passende medische zorg vraagt ook om inschatting of het voor déze specifieke patiënt gewenst en haalbaar is om zich te laten opereren (bijv. afwegen hoe groot is het valrisico, hoe zeker weet je dat het samenhangt met slechte visus, hoe belastend is het voor de patiënt om zich te laten opereren; meedenken over hoe groot het infectierisico is bij mensen die minder goed te instrueren zijn of hygiëne bij ouderen die in hun ogen wrijven en wellicht hun oogdruppels niet altijd toelaten, etc.).

• Goede timing om te opereren bij patiënten met dementie. Doel is opereren op een moment dat de patiënt nog redelijk instrueerbaar is zodat de patiënt gedurende de rest van diens leven een zo goed mogelijke visus (m.b.t. cataract) heeft, met goede mogelijkheden voor dag-invulling, minder angst bij slecht zien, valpreventie,...

Nee

a. indicatie

b. patiëntenvoorlichting

c. tijdsbestek tussen twee operaties

d. ontsteking en profylaxe

e. lasergebruik

f. lenssterkteberekening

g. nastaar (NB zelfs nog kennisoverdracht nodig over verschil weten tussen staar en nastaar en de juiste behandeling daarvoor en consequenties)

• Kwetsbare ouderen en hun naasten herkennen zelf een slechte visus niet altijd. Belangrijk is dat huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en andere professionals in de ouderenzorg (pro-)actief een slechte/verminderde visus signaleren waarbij de huisarts of specialisten ouderengeneeskunde e.e.a. onderzoeken, dd opstellen en zo nodig doorverwijzen. Zeker in het kader van valpreventie bij al bewezen valgevaar is het van belang om de visus te screenen.

• Wenselijk is dat kwetsbare ouderen de mogelijkheid blijven krijgen om met een relatief eenvoudige ingreep (staaroperatie) verbeteringen in de kwaliteit van leven te ervaren met name bij bewegingsstoornissen. Het niet kunnen zien heeft immers een grote impact als bewegen niet meer vanzelfsprekend is, maar helaas wordt het steeds moeilijker om tussen de wachtlijst van alle voor cataract geïndiceerde patiënten een plaatsje te kunnen bemachtigen voor een o.k.

NVMM

 

 

 

te weinig raakvlakken

LVO

wat te doen bilaterale ingrepen

 

 

evt. meegenomen kan worden maximaal aantal ingrepen per specialist/operatieassistent, controle identificatie patiënt/zijde en implantaat

 

NOG

CME profylaxe/behandeling bij maculapathologie (b.v. maculapucker)

Nee

 

1. nr 8: lensberekeningforumules

2. nr. 5.1.1 ontstekingsremmers bij DRP

3. nr. 9 nastaar

 

NOG

Nee

strooilichtmeting bij indicatiestelling is mi niet relevant: de OK indicatie wordt immers op basis van de anamnese gesteld

antibiotica profylaxe

 

NOG

zie nr 4

nee

1. lensberekening eventueel na laser vision correctie (module 8)
2. simultane bilaterale cataractchirurgie (module 3)
3. (ontsteking profylaxe (module 5)

Oude module 1: OCT macula per se nodig bij elke indicering van een cataractextractie. is dat alleen op indicatie of standard level of care?

NOG

Welke formule(s) voor het berekenen van de torische lenssterkte bij patiënten met astigmatisme? Welke formule(s) voor het berekenen van de lenssterkte bij patiënten met keratoconus?

nee

1. Lenssterkte berekening
2. Peroperatief gebruik van ontstekingsremmers bij niet diabeten, patiënten met DRP en patiënten met uveitis
3. Intraoculaire lenzen

 

NOG

eisen met betrekking tot inrichting OK voor cataract chirurgie: is een aparte steriele opdek ruimte verplicht?

nee

1. corticosteroïd gebruik bij DM patiënten
2. tijdsbestek tussen twee cataract operaties
3. gebruik van femto-secondlaser bij cataract operatie

zijn er eisen aan het opleidingsniveau van het assisterend personeel

NOG

Postoperatieve cataractzorg met betrekking tot zwemmen/sport/sauna/make-up en hoe lang bescherming van het oog.

 

 

 

NOG

ja

1. bij het adviseren over lenssterkteberekening en te gebruiken formule graag rekening houden met de te verwachten winst in nauwkeurigheid en de klinische betekenis daarvan.
2. De plaatsbepaling van de FEMTOsecondlaser is een verspilling van tijd en moeite aangezien het aantal gebruikers daarvan zeer klein is.

1. Behandeling nastaar

Kan de behandeling van nastaar opgenomen worden in de richtlijn?
Adviezen over wel/geen druppels na YAG laser?
Adviezen over wel/geen controle nadien?

NOG

Ja, voor de onderwerpen mis ik ‘eventuele maatregelen om kans op CME te verkleinen, mogelijk uitgesplitst naar verschillende patiënten/risicogroepen’

 

 

 

NOG

Nee

Als ik thema's als femtosecond zie dan vraag ik me af hoeveel die gebruikt wordt in verschillende praktijken en of de effort die je daar insteekt daar tegenop weegt. Ik zou het vooral praktisch houden en gericht op grote gebruikersgroep

1. peroperatieve ontstekingsremmers.

2. lenssterkte berekening.

3. nastaar

voorkeur formules voor korte - lange ogen bij lenssterkte berekeningen

NOG

Ja, de eisen voor de operatiekamer zijn aan herziening toe. Zie recente literatuur, eisen zijn nu nog gebaseerd op oude WIP richtlijn terwijl rol plenum en zones grotendeels onbewezen zijn.

 

 

 

NOG

Ja

 

 

Ontbreken OK richtlijn in Cataract richtlijn, kan die naar modern inzicht herzien worden?

NOG

 

 

1. Lenssterkte berekening.

2. Nastaar preventie.

3. Femtosecond laser

 

NOG

Niet van toepassing

 Ik vind simultane bilaterale cataractextractie volstrekt ongewenst. Het lijkt volledig kosten/winst gedreven en niet kwaliteit gedreven. Zou verboden moeten zijn en blijven. Het stimuleert commercieel klinieken om zoveel mogelijk mensen simultaan bilaterale MIOL’s te implanteren. Kassa, kassa, kassa voor de kliniek en de patiënt is de dupe. Ik vind persoonlijk nastaar geen probleem waar preventie voor nodig zou zijn. Lijkt vooral vanuit de industrie te komen: deze lens geeft minder nastaar… Vanuit verzekeraars: kostenbesparing

1. Niet van toepassing

 Ik heb als niet-gecontracteerde oogarts in 2017 helaas moeten stoppen met het verrichten van staaroperaties. Het was door de te lage vergoeding niet meer te doen.

NOG

- Vaststellen peroperatief / postoperatief medicatiebeleid rondom cataractchirurgie ter preventie van CME (PREMED results) en endoftalmitis (Cefuroxim discussie herstarten t.a.v. indicaties)

 

- Vaststellen GCP ten aanzien van opvolgen DFU voor gebruik van intra-operatieve medicatie (1 ampul / medicatie-eenheid per patiënt in plaats van 1 ampul / medicatie-eenheid verdelen over meerdere patiënten om kosten te besparen)

 

- Vaststellen threshold level voor gebruik torische lenzen afhankelijk van mate van corneaal astigmatisme

 

- Waarde van routinematig preoperatief onderzoek als OCT voor vaststellen van maculopathie bij cataractchirurgie (standaard en premium IOLs)

 

 

 

NOG

In de richtlijn wordt niet ingegaan op het off label karakter van onder andere. druppelmydriatica en desinfectans rond de ingreep.

 

In feite zou er in de richtlijn uitdrukkelijk benoemd moeten worden dat men hier een off label gebruik van medicatie aanbeveelt.

 

Verder zou het gebruik van deze middelen volgens de wet vereisen dat we patiënt inlichten over het off label zijn van bijvoorbeeld jodium desinfectans, en bijvoorbeeld gebruik van sommige mydriatica (in druppel/injectievorm) voor oogchirurgie.

 

De wet benadrukt dat het vermelden van gebruik van off label medicatie in een nationale richtlijn de arts niet ontslaat van de plicht om de patiënt te informeren over het off label karakter van deze middelen.

 

Nochtans, kan men zich voorstellen dat als men de patiënt niet zou informeren (tegen de wet in), er hierover bij een minder goed resultaat betwisting over de informatieplicht zou kunnen ontstaan.

 

Daarentegen, als men wel over het off label karakter van een desinfectans gesproken heeft, zou dit bij patiënt onnodige verwarring kunnen veroorzaken en juist bij een eventuele endoftalmitis aanleiding tot vragen zou kunnen opleveren.

 

Het zou nuttig zijn als het NOG, voor de juridische bescherming van zijn leden, tenminste aanduidt of waarschuwt in de cataract richtlijn als de gebruikte/aanbevolen medicatie off label is, en hoe de arts hiermee dient om te gaan bij informatieverstrekking.

 

 

 

NOG

glaucoomchirurgie en phaco: is het gewenst om glaucoom en phaco gelijktijdig te behandelen of eerste phaco en later glaucoomchirurgie/glaucoomchirurgie daarna phaco

Nee verder is de structuur in het raamwerk logisch en volledig

1. Role en toepassing van nieuwe technologies zoals femtosecond phaco, zepto capsulotomie, Miloop versus standard manuele phaco; macula b.v. medicontur maculaIOL, heeft het toegevoegde waarde voor macula patiënten.

2. Secundaire IOL, welke techniek is veiliger en met betere resultaat: artisan lens versus sclerale fixatie IOL (glued IOL, Yamate IOL fixation).

3. Role en toepassing van Big Data in lenssterkte bereikening.

 

 

eisen met betrekking tot inrichting OK voor cataract chirurgie: is een aparte steriele opdek ruimte verplicht?

nee

1. corticosteroïd gebruik bij DM patiënten. 2. tijdsbestek tussen twee cataract operaties. 3. gebruik van femto-secondlaser bij cataract operatie

zijn er eisen aan het opleidingsniveau van het assisterend personeel

NOG

BMI groter dan 35 & Delier mag NU niet geopereerd worden in een ZBC. Dit is onzinnige zorg en duwt de kosten van de zorg omhoog, is ten nadele van de pt, die is de dupe: moet ergens anders weer gezien en op een wachtlijst.

2 ogen tegelijk opereren, lijkt mij geen goede zorg, Routine Aprokam, verminderd het zelf denkend vermogen en daarmee kan punt 4.3 niet vervallen, ook het pre-operatief opstarten van NSAID's heeft in de praktijk verminder kans op CME omdat de cascade op gang is gekomen, net zoiets als standaard pijnstilling geven beter werkt dan allen bij pijn

5.1.2. bij uveitis

Wat maakt dat standaard Aprokam een keuze zou moeten worden. Povidonjoood en je gezonde verstand gebruiken, niet TE routine matig werken, pt voorlichten er zijn zoveel meer factoren. Dat de industrie van Aprokam mij een jaargeleden al kan vertellen dat de werkgroep dit bedacht heeft, vind ik een vraagteken waardig.

NOG

 

 

 

Het zou fijn zijn als er in de nieuwe richtlijn ook een advies komt over pre-operatief druppelen met tobradex en nevanac. Of dat zinvol is of niet. Bij ons leidt dat steeds tot discussie. Is er ook nog een verschil in druppelschema tussen hydrofobe en hydrofiele lenzen?