Indicatoren

Op basis van de richtlijn cataract uit 2013/2016 werden vier kwaliteitsindicatoren geformuleerd:

  1. Kwaliteitsregistratie
  2. Operatie aan beide ogen
  3. Prom Catquest
  4. Zien

 

De huidige herziene richtlijn geeft geen aanleiding om de indicatoren een, drie en vier te wijzigen, maar wel indicator twee.

 

Indicator twee was gebaseerd op de aanbeveling in de richtlijn van 2013/2016 om minstens twee weken tussen de operatie aan het eerste en het tweede oog aan te houden. Deze aanbeveling werd gegeven, omdat onduidelijk was of simultane bilaterale cataractchirurgie leidde tot een groter risico op complicaties en er te weinig onderzoek gepubliceerd was om hier een verantwoorde conclusie te kunnen trekken.

 

Ondertussen is die evidence er wel en blijken de risico’s van een operatie aan beide ogen in één sessie en die van twee operaties met een ruime tussentijd vergelijkbaar. Op grond daarvan bevat de huidige richtlijn de aanbeveling dat simultane bilaterale cataractchirurgie overwogen kan worden bij patiënten die geschikt bevonden zijn en geen andere oculaire pathologie hebben die het risico op complicaties zou kunnen vergroten. Ook moeten de ingrepen aan beide ogen beschouwd worden als twee aparte, zij het direct op elkaar volgende, ingrepen en de ingreep aan het tweede oog dus onder geheel nieuwe chirurgische omstandigheden uitgevoerd moet worden.

 

De huidige indicator twee vervalt met deze nieuwe richtlijn cataract.

Voor eventuele aanpassing van indicator twee zag de werkgroep geen redelijke mogelijkheden.