Kennislacunes

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn Primaire Spontane Pneumothorax is op systematisch wijze gezocht naar literatuur die gebruikt kon worden om de opgestelde uitgangsvragen te beantwoorden. Enkele uitgansvragen of een deel ervan is met de gevonden literatuur niet te beantwoorden. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Module: grens pneumothorax voor behandeling of expectatief beleid

Het is onduidelijk of de grootte van de pneumothorax van grote invloed is bij de besluitvorming of er een invasieve behandeling moet plaatsvinden.

 

Module: zuurstofbehandeling

Het effect van zuurstofbehandeling op resorptiesnelheid en opnameduur bij patiënten met een primaire spontane pneumothorax is onduidelijk.

 

Module: naaldaspiratie versus thoraxdrainplaatsing

Het is onduidelijk wat het effect is van aspiratie ten opzichte van drainplaatsing bij meerdere recidieven (> 2) bij PSP.

 

Module: invasief ambulante versus klinische behandeling

Er is slechts één gerandomiseerd onderzoek gedaan met een vrij kleine steekproefgrootte waarbij wordt vergeleken tussen ambulante en klinische behandeling van primaire spontane pneumothorax.

 

Module: CT-scan voor detecteren van blebs, bullae of andere longaandoeningen

Het is onduidelijk wat de voorspellende waarde is van blebs/bullae voor de recidiefkans en of de recidiefkans toeneemt bij grotere bullae.

 

Module 6: chirurgische technieken

Alle studies betroffen patiënten met een bullectomie, waardoor er geen uitspraak kan worden gedaan over de waarde van een geïsoleerde chirurgische pleura-interventie als behandeling van een PSP.

 

Module: postoperatieve pijnbestrijding na VATS

Er is geen gerandomiseerd (groot) onderzoek gedaan waarbij wordt vergeleken tussen verschillende pijnbestrijdingsmiddelen bij patiënten met een primaire spontane pneumothorax.

 

Module: bloedpleurodese

Er zijn geen studies gevonden die het effect van een bloedpleurodese ten opzichte van een expectatief beleid, bij patiënten met een primaire spontane pneumothorax met langdurige luchtlekkage rapporteren.

 

Module: duiken, vliegen en klimmen na een pneumothorax

Er is slechts één case control studie gepubliceerd waarbij gekeken is naar het effect van vliegen en duiken bij patiënten met primaire spontane pneumothorax op het ontstaan van een recidief pneumothorax.