Kennislacunes

Onderstaande kennislacunes werden geïdentificeerd gedurende de totstandkoming van de richtlijnmodules astma bij kinderen:

 

Het is niet bekend of behandeling van kinderen met een status astmaticus op de SEH met intraveneus MgSO4 geassocieerd is minder noodzaak tot beademing of minder gebruik van intraveneus salbutamol.

 

Het is niet bekend uit de literatuur wat het optimale doseringsregime van MgSO4 i.v. is bij kinderen met een status astmaticus.

 

Er is geen eenduidig bewijs over het effect van intraveneus MgSO4 op symptomen/astmascore bij kinderen met een status astmaticus op de SEH.

 

Er is geen eenduidig bewijs over het optreden van bijwerkingen bij gebruik van MgSO4 in vergelijking met geen gebruik van MgSO4 door kinderen met een status astmaticus op de SEH. Ernstige bijwerkingen werden niet gerapporteerd.

 

Het is niet bekend of er een verschil is in het aantal exacerbatiedagen bij vergelijking van behandeling met dexamethason versus prednisolon voor kinderen met een acute astma-exacerbatie of een status astmaticus op de SEH.

 

Het is niet bekend of er een verschil is in het aantal ziekenhuisopnames, exacerbatiedagen,  snelheid optreden effect en opnameduur bij vergelijking van korte versus lange behandeling of lage dosering versus hoge dosering prednisolon bij kinderen met een acute astma-exacerbatie of een status astmaticus op de SEH.

 

Het is niet bekend of behandeling met inhalatiecorticosteroïden als toevoeging aan salbutamol als stap-1-medicatie voor kinderen met astma effectief is om symptomen te verminderen, astmacontrole of kwaliteit van leven te verbeteren, of IC-opname en mortaliteit te voorkomen.

 

Het is niet bekend of behandeling van kinderen met een status astmaticus in de tweede lijn met salbutamol i.v. (continu of oplaaddosis) geassocieerd is met minder beademing, ziekenhuisopname en intensive-care opname.

 

Het is niet bekend of continue salbutamol i.v. toediening effectief is bij kinderen met een status astmaticus voor wat betreft beademingbehoefte, duur van de zuurstofbehoefte, symptomen (astmascore), ziekenhuisopname, intensive care opname, duur v.d. ziekenhuisopname (length of stay), bijwerkingen (hypokaliëmie; hartritmestoornissen) en complicaties.