Implementatieplan

Inleiding

Ten behoeve van de implementatie van de herziene modules van de Richtlijn Actinische Keratose heeft de NVDV c.q. de werkgroep een inventarisatie gedaan naar de eventuele bevorderende en belemmerende factoren voor het naleven van de aanbevelingen. Daarbij is er advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die door verschillende partijen ondernomen moeten worden.

 

Werkwijze

De werkgroep heeft een analyse gemaakt van belemmerende en bevorderende factoren en doet op basis daarvan in deze module een voorstel voor de implementatie van de richtlijn. Het implementatieplan is daarbij opgedeeld in drie fasen:

 

In iedere fase zijn activiteiten ondernomen dan wel opgenomen om de invoering in de dagelijkse praktijk te bevorderen.

 

Fase 1 Herziening van de richtlijn (2020-2021)

In de verschillende stappen van de herziening van de richtlijn is zoveel mogelijk rekening gehouden met de implementatie van de richtlijn en de daadwerkelijke uitvoerbaarheid van de aanbevelingen. Hiertoe zijn o.a. de volgende activiteiten uitgevoerd.

 

Fase 2 Verspreiding van de richtlijn (2021)

Het optimaal verspreiden van de richtlijn onder de doelgroep is een tweede belangrijke stap voor succesvolle implementatie van de richtlijn. Alle professionals die betrokken zijn bij de richtlijn worden geïnformeerd over de herziening van de richtlijn en de bijgeleverde producten.

De richtlijn en bijgeleverde producten (zoals een samenvatting en patiëntproducten) worden via diverse kanalen verspreid in Nederland

 

Fase 3 Implementatie van de richtlijn in dagelijkse praktijkvoering (2021-2022)

Richtlijnen die ontwikkeld en verspreid zijn, vinden niet vanzelf hun weg in de dagelijkse praktijk. Het enkel verspreiden van de richtlijn (disseminatie) volstaat over het algemeen niet om daadwerkelijke toepassing in de dagelijkse praktijk te garanderen.

Een systematische aanpak en gerichte (implementatie) activiteiten zijn meestal noodzakelijk om daadwerkelijk gebruik in de praktijk te waarborgen.

Vanuit de NVDV toetst de visitatiecommissie op de norm: ‘werken volgens richtlijnen’. Dit om de implementatie van richtlijnen in de dagelijkse praktijk te bevorderen.

Hieronder worden aanbevelingen gedaan die op lokaal niveau door vakgroepen, maatschappen of praktijken (i.c. dermatologen, huisartsen, huidtherapeuten en huidverpleegkundigen) kunnen worden opgepakt om te bevorderen dat de richtlijn op locatie succesvol wordt geïmplementeerd.