Implementatieplan

Dit implementatieplan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van ziektemodulerende behandeling van multiple sclerose, opgenomen in het addendum bij de richtlijn multiple sclerose 2012. Voor het opstellen van dit plan is een inventarisatie gedaan van de mogelijke bevorderende en belemmerende factoren voor het toepassen van de aanbevelingen. Daarbij heeft de richtlijncommissie een advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die verschillende partijen kunnen ondernemen.

 

Werkwijze

De werkgroep heeft per aanbeveling geïnventariseerd:

 

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen “sterk geformuleerde aanbevelingen” en “zwak geformuleerde aanbevelingen”. In het eerste geval doet de richtlijncommissie een duidelijke uitspraak over een interventie of handeling die zeker wel of zeker niet gedaan moet worden. In het tweede geval wordt de aanbeveling minder zeker gesteld (bijvoorbeeld “Overweeg om …”) en wordt dus meer ruimte gelaten voor alternatieve opties. Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” zijn bovengenoemde punten meer uitgewerkt dan voor de “zwak geformuleerde aanbevelingen”.

 

Implementatietermijnen

Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” geldt dat zij zo spoedig mogelijk geïmplementeerd behoren te worden. Voor de alle “sterk geformuleerde aanbevelingen” betekent dit dat drie maanden na de publicatie van de richtlijn iedereen aan deze aanbevelingen behoort te voldoen. Veel aanbevelingen zijn overigens al onderdeel van de huidige praktijk en brengen daarom weinig of geen implementatieproblemen met zich mee.

 

Te ondernemen acties per partij

Hieronder wordt per partij toegelicht welke acties zij kunnen ondernemen om de implementatie van de richtlijn te bevorderen.

 

Alle direct betrokken wetenschappelijk verenigingen/beroepsorganisaties (NIV, NVZA, NVVR, V&VN, MS Vereniging Nederland)

 

De lokale vakgroepen/individuele medisch professionals

 

De belanghebbenden op systeemniveau (onder andere zorgverzekeraars, (koepelorganisaties van) ziekenhuisbestuurders, IGZ)

Ten aanzien van vergoeding van / toegankelijkheid tot ziektemodulerende middelen wordt van de zorgverzekeraar bereidheid gevraagd om het navolgende serieus te overwegen:

voor patiënten met zeer actieve MS (zie definitielijst):

voor patiënten met secundair progressieve MS en inflammatoire ziekteactiviteit:

voor patiënten met een eerste relapse en nog niet aan de diagnose relapsing remitting MS voldoen maar wel een indicatie om te starten met behandelen:

 

De initiërende wetenschappelijke vereniging zorgt ervoor dat: