Verslag invitational conference

Datum: 17 december 2018

Tijd: 14-16 uur

Locatie: Vergaderzaal 6, Vijfde verdieping, Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht

 

Aanwezig: B. Messelink (voorzitter richtlijnwerkgroep, NVU), D. Jansen (NVU), B. Tebbe (KNOV), H. Geijssendorfer (patiëntvereniging Neuromodulatie), M. Claus (patiëntvereniging Neuromodulatie), R. Hammers (NHG), M. Romboudts (PAIN alliance), G. Jacobs (NVVS), C. Adamse (NVFB), H. Andriesse (Interstitiële cystitis vereniging), T. Oldheten (Interstitiële cystitis vereniging), E. Arendsen (NVU), B. de Bie (Endometriose Stichting), N. Schaapveld (Bekkenbodem4all), R. Felt-Bersma (NVMDL), B. Berendes (NVFB), A. Bijlsma (Kennisinstituut), I. Mostovaya (Kennisinstituut)

 

1. Opening

Messelink opent de vergadering en heet iedereen welkom.

 

2. Voorstelronde (naam, organisatie en functie)

Alle aanwezigen stellen zich kort voor. Zie ook lijst aanwezigen hierboven.

 

3. Toelichting doel van de middag en proces richtlijnontwikkeling (presentatie)

Doel van de middag is het verzamelen van input van verschillende partijen om uiteindelijk een complete richtlijn op te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft. Hier zal bepaald worden welke punten wel en welke niet worden meegenomen in de richtlijn. De doelstelling is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, helder afgebakende richtlijn waarin de patiënt centraal staat.

 

4. Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

Het raamwerk van de richtlijn wordt besproken. Messelink licht de imact van het probleem toe, mede aan de hand van een patiëntcasus. Daarna discussieren de aanwezigen met elkaar over het raamwerk.

 

Terminologie en Definities

 

Etiologie

 

Diagnostiek

 

Behandeling en Begeleiding

 

Evaluatie

 

Organisatie van zorg

 

Rondvraag:

Geen aanvullende bespreekpunten of aandachtspunten.

 

5. Vervolgprocedure

De notulen van deze middag worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (rekeninghoudend met de beschikbare tijd en financiële middelen). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie voorgelegd (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

6. Sluiting

De vergadering wordt gesloten. Allen hartelijk dank voor de actieve participatie.