Verslag patiëntenfocusgroep

Datum: donderdag 31 oktober 2013

18:30 tot 20:30 uur

Locatie: Domus Medica; Mercatorlaan 1200, Utrecht

 

Aanwezig: vijf patiënten, orthopedisch chirurg en voorzitter van de werkgroep hallux valgus (de heer dr. Burger), fysiotherapeut/register podoloog (mevrouw van der Goot), senior adviseur (mevrouw dr. Pols) en junior adviseur (mevrouw drs. Volmeijer).

Patiëntgegevens: vijf vrouwen; twee patiënten met bilaterale hallux valgus correctie (waarvan één patiënt met heroperatie), één met unilaterale hallux valgus correctie, twee patiënten met geplande hallux valgus correctie.

Aanvullingen: één patiënt (verhinderd op 31 oktober; aanvullingen op basis email-correspondentie).

 

Opening

Welkom en voorstelronde. Ter inleiding, enige informatie over de richtlijn en uitleg over het doel van de focusgroepbijeenkomst.

 

Richtlijn hallux valgus: recent is een werkgroep van start gegaan met de richtlijn voor hallux valgus. Deze werkgroep bestaat uit vier orthopedisch chirurgen, één huisarts, één fysiotherapeut/podoloog, één podotherapeut en één gipsverbandmeester. Een richtlijn is een document voor behandelaars met aanbevelingen over de diagnostiek, behandeling en nabehandeling van patiënten met hallux valgus. Dit alles zoveel mogelijk op basis van wetenschappelijk bewijs.

 

Doel van de focusgroep: een richtlijn heeft tot doel het verbeteren van de zorg voor de patiënt: de beste behandeling naar laatste stand van de wetenschap. Maar ook best mogelijke organisatie van zorg, dus optimale samenwerking tussen zorgverleners en optimale informatievoorziening voor de patiënt. Een focusgroep is bedoeld om de ervaringen, verwachtingen en suggesties van patiënten te horen: wat is goed, wat niet, wat kan beter (hoe)?

 

Van deze focusgroep wordt een verslag (geanonimiseerd) naar de patiënten gestuurd voor commentaar, en zal uiteindelijk als bijlage bij de richtlijn worden gevoegd. Het verslag wordt in de werkgroep besproken, en alle informatie wordt zoveel mogelijk meegenomen bij ontwikkeling van de richtlijn.

Focusgroep: Groepsgesprek aan de hand van het verloop van de klachten

 

Eerste klachten, doorverwijzing, diagnose en verwachtingen

Eerste klachten

 

Doorverwijzing

 

Diagnostiek

 

Zorg om operatie heen (informatie, uitleg, voorbereidingstraject)

Informatie en uitleg

 

Pijnbestrijding tijdens de operatie

 

Zorg na de operatie (nazorg)

 

Rondvraag

 

Bijeenkomst is als prettig ervaren. Patiënten die de ingreep nog moeten ondergaan hebben veel nuttige informatie gehoord.