Implementatieplan

Dit implementatieplan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van de Richtlijn Chirurgische correctie blepharo-/dermatochalasis, blepharoptosis en wenkbrauw-ptosis. Voor het opstellen van dit plan is een inventarisatie gedaan van de mogelijke bevorderende en belemmerende factoren voor het toepassen van de aanbevelingen. Daarbij heeft de richtlijncommissie een advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die verschillende partijen kunnen ondernemen.

 

Werkwijze

De werkgroep heeft per aanbeveling geïnventariseerd:

 

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen “sterk geformuleerde aanbevelingen” en “zwak geformuleerde aanbevelingen”. In het eerste geval doet de richtlijncommissie een duidelijke uitspraak over een interventie of handeling die zeker wel of zeker niet gedaan moet worden. In het tweede geval wordt de aanbeveling minder zeker gesteld (bijvoorbeeld “Overweeg om …”) en wordt dus meer ruimte gelaten voor alternatieve opties. Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” zijn bovengenoemde zes punten voor implementatie meer uitgewerkt dan voor de “zwak geformuleerde aanbevelingen”.

 

Implementatietermijnen

Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” geldt dat zij zo spoedig mogelijk geïmplementeerd behoren te worden. Voor alle “sterk geformuleerde aanbevelingen” betekent dit dat zes maanden na de publicatie van de richtlijn iedereen aan deze aanbevelingen behoort te voldoen. Veel aanbevelingen zijn overigens al onderdeel van de huidige praktijk en brengen daarom weinig of geen implementatieproblemen met zich mee.

 

Voor de volgende aanbeveling dient echter een langere implementatietermijn van 1 jaar aangehouden te worden, wat dus betekent dat 1 jaar na publicatie van de richtlijn alle ziekenhuizen aan deze aanbeveling dienen te voldoen:

  • Een ziekenhuis/kliniek waar een blepharoplastiek/correctie dermatochalasis, ptosiscorrectie of wenkbrauwlift worden verricht beschikt minimaal over 24-uurs zorg of over een contract met een kliniek die 24-uurs zorg kan bieden.
  • Een ziekenhuis/kliniek beschikt over de mogelijkheid om een spoed canthotomie en cantholyse zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen 60 minuten te (laten) verrichten of op basis van een samenwerkingsovereenkomst deze ingreep in een ander ziekenhuis te (laten) verrichten.

 

Bovenstaande aanbevelingen kunnen niet direct worden ingevoerd vanwege een gebrek aan middelen, expertise en/of juiste organisatie. Daarnaast is aanwezigheid van en afstemming tussen professionals en faciliteiten nodig om de handelingen op betrouwbare wijze te kunnen uitvoeren. De implementatie van bovenstaande aanbeveling kent daarom een langere implementatietermijn.

 

Te ondernemen acties per partij

Hieronder wordt per partij toegelicht welke acties zij kunnen ondernemen om de implementatie van de richtlijn te bevorderen.

 

Alle direct betrokken wetenschappelijk verenigingen/beroepsorganisaties (NVPC, NOG, NVMKA, NVDV, Oogvereniging/Oog in oog, Patiëntenfederatie Nederland)

 

De lokale vakgroepen/individuele medisch professionals

 

De initiërende wetenschappelijke vereniging zorgt ervoor dat: