Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Er is veel discussie rondom de medische indicatiestelling van blepharoplastiek/correctie dermatochalasis, ptosiscorrectie of wenkbrauwlift. Een evidence-based richtlijn blepharoplastiek, ptosis bovenoogleden en wenkbrauw- en voorhoofdslift ontbreekt nog.

 

Doel van de richtlijn

Het doel van het project is het ontwikkelen van een up-to-date multidisciplinaire, evidence-based richtlijn over de chirurgische correctie van blepharo-/dermatochalasis, blepharoptosis en wenkbrauwptosis.

 

Afbakening van de richtlijn

Deze richtlijn richt zich op volwassen patiënten die zich bij een in deze chirurgie voldoende geschoolde medisch specialist presenteren met een huid en/of vet surplus met of zonder functionele, cosmetische en/of medische klachten van de bovenoogleden, een ptosis van de bovenoogleden en/of een verworven ptosis van de wenkbrauwen.

 

In deze richtlijn is ervoor gekozen, uitsluitend de meest frequent uitgevoerde ingrepen te includeren en met elkaar te vergelijken. Derhalve is ervoor gekozen de temporale/Fogli browlift niet mee te nemen.

 

Deze richtlijn gaat niet over:

 

Deze richtlijn dient aan te sluiten op:

 

Wat zijn de belangrijkste en voor de patiënt relevante uitkomstmaten?

Effectiviteit ingreep:

 

Complicaties na blepharoplastiek/correctie dermatochalasis

 

Complicaties na correctie blepharoptosis

 

Complicaties na wenkbrauw- en voorhoofdslift

*kritieke uitkomstmaten

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

Alle behandelaars en mensen in de zorg die betrokken zijn rondom het zorgproces van patiënten die een blepharoplastiek, levatorptosiscorrectie of wenkbrauwptosiscorrectie hebben ondergaan.