Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:

< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie

Te ondernemen acties voor implementatie

Verantwoordelijken voor acties

Voor verwijzers:

Overweeg om patiënten met MS-gerelateerde dysartrie te verwijzen naar een logopedist, die affiniteit heeft met de aandoening, lid is van een netwerk voor neurologische aandoeningen en gerelateerde scholing heeft gevolgd.

1 tot 3 jaar.

Geen

Voldoende verwijsmogelijkheden naar een logopedist bekend met centraal neurologische aandoeningen.

-

Samenwerking met logopedist bekend met centraal neurologische aandoeningen, of een logopedist die wel samen kan werken met een gespecialiseerd centrum of MS netwerk.

Verwijzers

Voor logopedisten:

Overweeg daar waar geen MS-specifieke kennis voorhanden is, samen te werken met gespecialiseerde centra of MS netwerken.

 

Betrek zo nodig andere disciplines (bijvoorbeeld psycholoog, fysiotherapeut en/of ergotherapeut) bij de behandeling.

 

Gebruik een dysartrieonderzoek om in kaart te brengen welke modaliteit van het spreken his aangedaan en om de ernst van de dysartrie vast te stellen.Bepaald de invloed van de dysartrie op het dagelijks leven

 

Behandel de modaliteit die de verstaanbaarheid het meest beïnvloedt of die de patiënt als het meest hinderlijk ervaart. Men kan kiezen voor de volgende benaderingen of een combinatie daarvan:

  • Herstelgericht: Wanneer men verwacht dat er herstel mogelijk is;

Compensatie- en aanpassingsgericht:Wanneer iemand baat heeft bij aanpassingen in de omgeving of een communicatiehulpmiddel of het aanleren van gedragstechnieken.

Evalueer regelmatig met de patiënt en/of diens naasten/systeem of de behandeling effect heeft, en niet tot (toenemende) vermoeidheid leidt.

Geef voorlichting en praktische adviezen aan de patiënt en diens naasten/systeem om de verstaanbaarheid en ondersteuning in de praktijk te verbeteren.

1 tot -3 jaar.

Geen

Voldoende toegang tot MS specifieke kennis door de logopedist die niet bekend is met centraal neurologische aandoeningen.

-

Gespecialiseerde centra en/of MS netwerken moeten openstaan voor vragen vanuit logopedisten die minder/niet bekend zijn met centraal neurologische aandoeningen.

Logopedisten in gespecialiseerde centra en/of MS netwerken.

Logopedisten