Implementatieplan

In de verschillende fasen van de richtlijnontwikkeling is rekening gehouden met de implementatie van de richtlijn (module) en de praktische uitvoerbaarheid van de aanbevelingen. Daarbij is uitdrukkelijk gelet op factoren die de invoering van de richtlijn in de praktijk kunnen bevorderen of belemmeren.

De werkgroep heeft besloten geen indicatoren te ontwikkelen bij de huidige richtlijn, omdat geconstateerd is dat op basis van de uitgangsvragen nog onvoldoende vastgesteld kan worden of er een adequate set indicatoren ontwikkeld kan worden. In dat kader zal de ontwikkeling van indicatoren later plaatsvinden, echter niet binnen dit project.

In de module 'Voorwaarden' zijn een aantal zaken beschreven die volgens de werkgroep voorwaarden zijn voor een goede organisatie van zorg. Het faciliteren van deze voorwaarden is een belangrijke stap bij de implementatie van de richtlijn. Specialisten die allergeen immunotherapie gaan toepassen dienen zelf zorg te dragen voor het voldoen aan de voorwaarden binnen afzienbare tijd na publicatie van deze richtlijn.

 

Om implementatie verder te ondersteunen wordt komende ingezet op de volgende implementatieactiviteiten: