Indicatoren

Het is van belang dat de voedingszorg na opname uit het ziekenhuis goed wordt overgedragen naar de zorgverleners verantwoordelijk voor de zorg na ziekenhuisopname. Dit is noodzakelijk omdat enerzijds de opnameduur van kinderen in het ziekenhuis vaak te kort is om aan de voedingsdoelen te komen en anderzijds zijn er nog veel kinderen die ondervoed zijn bij ontslag uit het ziekenhuis. In de richtlijn ondervoeding van de JGZ/NVK wordt aanbevolen om de overdracht van de voedingszorg van het ziekenhuis naar de 1e, 2e of 3e lijn op een gestructureerde manier te laten plaatsvinden, waarbij vermelding van de actuele voedingstoestand en het voedingsadvies vaste onderdelen zijn. Daarnaast wordt in deze richtlijn gesteld dat het wenselijk is om voor het waarborgen van de continuïteit en follow-up van het voedingsbeleid bij kinderen met ondervoeding een ontslagindicator voedingszorg na ziekenhuisopname te ontwikkelen en implementeren. Onderstaande ontslagindicator werd in de richtlijn voorgesteld (tabel 1).

 

Vanaf 2008 tot 2021 is er een verplichte prestatie-indicator voor screenen en behandelen op ondervoeding voor kinderen opgenomen in het ziekenhuis geweeest. Daarbij diende een kind dat bij opname bij screening ondervoed bleek te zijnr binnen 48 uur een behandelplan te krijgen die op dag 4 van opname geëvalueerd diende te worden. Hierbij werd gekeken of er een adequate energie- en eiwitinname was gehaald. Door de korte opnameduur in het ziekenhuis van de meerderheid van de kinderen kon deze evaluatie veelal niet plaatsvinden.

Omdat de indicator in 2021 niet meer wordt uitgevraagd is er volgens de werkgroep consensus over het feit dat er een nieuwe indicator dient te komen waarbij de kinderarts of de behandelend arts bij alle kinderen die ondervoed zijn bij opname tot een advies komt of een behandelplan na ontslag uit het ziekenhuis nodig is of niet. Daarnaast is de werkgroep van mening dat er een actieve rol voor de kinderarts is weggelegd om het ondervoede kind te vervolgen in follow-up op de polikliniek en dit eventueel doet in een multidisciplinair verband met een voedingsteam of eettam afhankelijk van de onderliggende pathologie. Dit zal ook bepalen wat de samenstelling van het team moet zijn.

 

Tabel 1 Ontslagindicator voedingszorg na opname in het ziekenhuis

Indicator

Het percentage bij ontslag ondervoede kinderen (ouder dan 28 dagen en jonger dan 18 jaar) van wie de voedingszorg is overgedragen

 

Is het percentage bij ontslag ondervoede kinderen (ouder dan 28 dagen en jonger dan 18 jaar) van wie de voedingszorg is overgedragen bekend?

Ja Nee Niet van toepassing

 

Percentage bij ontslag ondervoede kinderen van wie de voedingszorg is overgedragen

Teller: Aantal bij ontslag ondervoede kinderen van wie de voedingszorg is overgedragen

Noemer: Aantal bij ontslag ondervoede kinderen

Inhoud

De overdacht van de voedingszorg is compleet als:

1. Actuele lengte en gewicht (absoluut en SD-score) vermeld zijn in de ontslagbrief en op ontslag- of overdrachtsformulier

2. Voedingsadvies opgesteld door diëtist of behandelend arts vermeld is in de ontslagbrief of het ontslag- of overdrachtsformulier en ook aan de ouders en kind is meegegeven

3. Er follow-up van de voedingszorg is afgesproken in de 1e, 2e of 3e lijn

 

Aanbevelingen

Toelichting

Achtergrond en variatie in zorg

Multicenter-onderzoek (nog niet gepubliceerd) heeft laten zien dat van de kinderen die bij opname ondervoed zijn of een risico heeft op ondervoeding 25% met voedingsadvies naar huis ontslagen wordt. Het is niet duidelijk wat er met deze adviezen gebeurt en in de literatuur is er weinig bekend over de follow-up van deze groep kinderen. Verder heeft dit onderzoek laten zien dat 6 weken na ontslag nog 32% van de risicokinderen ondervoed was. Het is dus van belang voedingszorg na ontslag te waarborgen en daar een prestatie-indicator van te maken.

 

Het is wenselijk om voor het waarborgen van de continuïteit en follow-up van het voedingsbeleid bij kinderen met ondervoeding een ontslagindicator voedingszorg na ziekenhuisopname te ontwikkelen en implementeren.

 

Overweeg om een indicator te ontwikkelen en implementeren waarin staat hoe voedingszorg na ontslag is geregeld voor alle kinderen die bij opname ondervoed waren.