Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Sinds de oorspronkelijke richtlijn Niercelcarcinoom uit 2010 zijn de mogelijkheden voor systemische behandeling van het gemetastaseerd niercelcarcinoom sterk veranderd. Ook is er veel literatuur verschenen over lokale behandelingsopties van het niet-gemetastaseerd niercelcarcinoom. Daarnaast is inmiddels een nieuwe WHO classificatie en gradering van het niercelcarcinoom gepubliceerd. De adviezen in de NVU richtlijn van 2010 zijn hierdoor op belangrijke punten achterhaald en daardoor is de inhoud van deze richtlijn aan herziening toe.

 

Doel van de richtlijn

Het doel van de herziening van de richtlijn is om onderbouwde adviezen te geven over diagnostiek, behandeling en follow-up van het niercelcarcinoom. Dit dient te leiden tot de ontwikkeling van een up-to-date, evidence-based richtlijn over diagnostiek en behandeling van het niercelcarcinoom waarmee doelmatig patiëntenzorg kan worden geleverd volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en bovendien specifiek toegespitst op de Nederlandse praktijk.

 

Afbakening van de richtlijn

De richtlijn betreft volwassenen met niercelcarcinoom die poliklinisch of klinisch worden gezien en is primair bedoeld als leidraad voor medisch specialisten (met name urologen en internist oncologen) in de tweede- en derdelijnszorg die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met niertumoren in Nederland.

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met niercelcarcinoom.

De richtlijn geldt dus met name voor urologen en internist oncologen, maar ook voor andere medisch specialisten zoals pathologen( interventie) radiologen en voor wat betreft de lokale therapie van metastasering en hersenmetastasering, de radiotherapeuten, neurologen en neurochirurgen, orthopeden en thoraxchirurgen. Daarnaast moeten ook verpleegkundigen en patiënten aanknopingspunten kunnen vinden in de richtlijn.