Kennislacunes

Er is weinig literatuur die de initiële diagnostiek en follow-up van niercelcarcinoom onderbouwt. Daardoor is er geen schema dat evidence based aanbevolen kan worden.

 

Het is niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van de initiële diagnostiek van vroege detectie van kleine longmetastasen van de thorax middels een CT-thorax bij patiënten met niercelcarcinoom, in vergelijking met de X-thorax, ook wat betreft de kosteneffectiviteit. Dit is met name relevant voor patiënten met een kleine (T1) tumor: voor hoeverre heeft het gebruik van de CT-thorax toegevoegde waarde voor het stadiëren van niercelcarcinoom?

 

Het is niet duidelijk of voor patiënten met een T1a tumor na een curatieve behandeling de follow-up van de thorax gezondheidswinst oplevert. Het is niet duidelijk wat de patiëntvoorkeuren zijn met betrekking tot follow-up na een T1a tumor. Het is niet duidelijk of een deel van de follow-up van patiënten met de curatief behandelde T1a tumor door de huisarts vervolgd kunnen worden, met vergelijkbare uitkomsten als in de tweede lijn.

 

Het is niet duidelijk hoe de follow-up van de thorax (middels CT- of X-thorax) plaats moet vinden bij patiënten met niercelcarcinoom.

 

Een nuttige studie zou kunnen zijn: Het follow-up schema van de EAU vergelijken met het op risico groep ingedeelde minder intensieve follow-up schema. Hiermee zouden we over circa 5 jaar meer weten over de zin en onzin van follow-up. Hiermee zouden we te weten komen of kostenbesparing mogelijk is, door minder CT scans en consulten, met behoud van kwaliteit van zorg en overleving.

Daarbij zijn te onderzoeken uitkomsten OSS / CSS, aantal metastasen en grootte van metastasen, de aanwezigheid van symptomen ten tijde van diagnosticeren van recidief of metastasen, welke behandeling wordt toegepast, kwaliteit van leven, beleving / stress bij patiënten en uiteraard ook verschil in kosten.