Budget impact van het gebruik van Hemangiol

Studie sponsor:

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV)

Indicatiegebied:

Dermatologie

Contactpersoon sponsor:

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie
dhr. Zekeriya Çiftçi

Mercatorlaan 1200

3528 BL Utrecht

 

iMTA contactgegevens

Institute for Medical Technology Assessment (iMTA B.V.)

P.O. Box 1738

3000 DR Rotterdam

 

Datum:

06 Maart 2020

Versie:

Versie 2.0

 

Institute for Medical Technology Assessment
Erasmus Universiteit Rotterdam


Tim Kanters, PhD
Katherina Abraham, MSc

 

Introductie

In opdracht van de NVDV heeft iMTA (institute for Medical Technology Assessment), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, een budget impact analyse uitgevoerd met betrekking tot de introductie van Hemangiol® voor behandeling van infantiel hemangioom. Voor de budget impact analyse wordt het middel Hemangiol® vergeleken met twee andere veel gebruikte systemische behandelingen, namelijk propranolol off-label en atenolol off-label.

 

Indicatie infantiel hemangioom (IH)

Een hemangioom is een goedaardige woekering van bloedvaten en ontstaat als bloedvatcellen zich te snel delen en extra bloedvaten vormen. Een hemangioom wordt ook wel een bloedvatgezwel of aardbeivlek genoemd, omdat de aangedane plek dik en rood of paars van kleur is. De oorzaak is niet bekend. Bij baby’s worden hemangiomen vaak in de eerste weken na de geboorte ontdekt. Hemangiomen kunnen blijvende kosmetische afwijkingen veroorzaken of het functioneren van organen, zoals het oog, oor, neus of de mond, belemmeren. Het starten van een eventuele behandeling hangt af van de grootte en de locatie van het hemangioom. (HEVAS, 2017)

 

Systemische behandelingen (SB)

Als er sprake is van substantiële morbiditeit bij diagnose IH, wordt systemische behandeling aanbevolen. De behandeling van IH in Nederland verschilt per ziekenhuis. Sinds 2008 heeft propranolol off-label prednison vervangen als standard of care (SoC) voor IH in een gedeelte van de ziekenhuizen. In andere ziekenhuizen wordt IH standaard behandeld met atenolol off-label. Sinds 2014 is ook het geneesmiddel Hemangiol® beschikbaar, wat tot nu toe voor een klein percentage patiënten wordt voorgeschreven. De werkzame stof in Hemangiol® is propranolol. Hemangiol® is het enige geneesmiddel met een indicatie voor de behandeling van IH en het is de verwachting dat het middel in de toekomst propranolol off-label en atenolol off-label zal vervangen als de richtlijnen van NVDV dit voorschrijven. (HEVAS, 2017)

 

Doel van het onderzoek

Omdat de medicijnkosten voor off-label propranolol en atenolol laag zijn in vergelijking met Hemangiol®, is de verwachte impact van een stijging in het gebruik van Hemangiol® op het zorgbudget aanzienlijk. De NVDV heeft iMTA gevraagd om deze verwachting te toetsen met behulp van een budget impactanalyse. Resultaten van de budgetimpact analyse zullen gebruikt worden om de richtlijnherziening voor IH te onderbouwen.

 

Methoden

In de budget impactstudie is een vergelijking gemaakt tussen een referentie scenario en een alternatief scenario over een periode van vijf jaar. Het referentie scenario is de huidige behandelsituatie van IH. In het alternatieve scenario wordt verondersteld dat Hemangiol® wordt voorgeschreven in de richtlijn voor de behandeling van IH. In een budgetimpact analyse bestaan de kosten uit medicatiekosten en kosten van zorggebruik. Het verschil in totale kosten tussen het referentie en het alternatieve scenario, de budget impact, is berekend voor de periode 2020 tot en met 2024.

 

Referentie scenario

In het referentie scenario (situatie in 2019) worden kinderen in Nederland met infantiel hemangiomen op drie manieren behandeld: met propranolol off-label, atenolol off- label of met Hemangiol®. Welke behandeling wordt toegepast verschilt per ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen behandelen alle kinderen met hetzelfde middel, terwijl andere ziekenhuizen alle drie de geneesmiddelen gebruiken voor verschillende patiëntpopulaties. De proportionele verdeling over de drie initiële behandelopties zoals geobserveerd in 2019 is gebruikt in het referentie scenario. Bij een klein percentage van de kinderen wordt de initiële behandeling gestopt en wordt er overgestapt op een andere behandeling. Het overstappen van een behandeling naar één van de andere behandelingen is ook meegenomen in het referentie scenario.

 

Alternatief scenario

In het alternatieve scenario is verondersteld dat Hemangiol® wordt voorgeschreven in de richtlijn voor de behandeling van IH. Het is de verwachting dat Hemangiol® daardoor meer voorgeschreven zal worden (uptake van Hemangiol®). Dit zal de proportionele verdeling van de initiële behandeling veranderen, waarbij het de verwachting is dat het aandeel Hemangiol® als initiële behandeling toe zal nemen. Deze nieuwe verdeling is gebruikt in het alternatieve scenario. Verder is, zoals in het referentie scenario, overstap van een initiële behandeling naar één van de andere behandelingen meegenomen.

 

Input data

Input data voor de analyse werd verzameld door middel van een online survey in Qualtrics. Zes artsen (dermatologen en kinderartsen) van de vijf grootste behandelcentra van IH in Nederland werden in december 2019 uitgenodigd om de survey in te vullen. Alle zes artsen hebben de survey ingevuld. De survey bevatte 57 vragen over onder andere het aantal kinderen met IH dat systemische behandeling nodig heeft, de huidige keuze van behandeling, een eventuele verandering daarin wanneer Hemangiol® in de richtlijn wordt opgenomen en het overstappen naar een andere behandeling wanneer de initiële behandeling niet voldoet. Gemiddeld hadden artsen 25 minuten nodig om de survey in te vullen.

 

Patientenpopulatie

Het aantal patiënten met IH dat in aanmerking komt voor behandeling met Hemangiol® is op twee manieren geschat, via een top-down en een bottom-up benadering.

In de top-down benadering is op basis van epidemiologische gegevens een schatting gemaakt van het aantal patiënten met IH dat behandeld wordt. Bij deze benadering zijn gegevens over het aantal levend geboren kinderen in NL gecombineerd met informatie van de klinische experts over de incidentie van IH en percentage dat systemische behandeling krijgt. Het aantal levend geboren kinderen in NL is gebaseerd op CBS geboortecijfers voor het jaar 2018. Voor de periode 2020 tot en met 2024 is deze schatting vermenigvuldigd met een geboorte groeifactor. De groeifactor is het gemiddelde groeipercentage per jaar berekend op basis van de geboorte aantallen (levende geborene kinderen) voor 2013 t/m 2018. De gemiddelde geboorte groeifactor over deze periode was -0.31% per jaar en deze werd constant verondersteld over de hele periode 2020 tot 2024. Incidentieschattingen voor IH van de experts lagen tussen de 5 en 10% (gemiddeld 7.3%). Daarnaast verwachtten de experts dat gemiddeld 5.8% van de kinderen met IH systemische behandeling nodig heeft. Tabel 1 hieronder laat het aantal patiënten zien dat in aanmerking komt voor behandeling voor de periode 2020 t/m 2024. Het aantal patiënten op basis van deze top-down berekening is gebruikt in het eerste, meest realistische scenario. In andere scenario analyses zijn de impact van de geboorte groeifactor getoetst door een scenario te draaien zonder geboorte groei (factor=0%).

In de bottom-up benadering is gebruikt gemaakt van een schatting van het aantal patiënten met IH dat systemisch behandeling nodig heeft op basis van het aantal kinderen dat jaarlijks behandeld wordt in in de vijf grootste behandelcentra in Nederland. Aan de experts is gevraagd hoeveel kinderen met IH in het afgelopen jaar behandeld zijn met systemische behandeling in het ziekenhuis waar zij werken. De antwoorden van alle de zes experts zijn bij elkaar opgeteld om een schatting van het totaal aan kinderen in NL dat behandeld wordt te krijgen. Omdat er incidenteel ook kinderen met IH behandeld worden door de plastisch chirurg of kinderarts, resulteert de bottom-up benadering waarschijnlijk in een lichte onderschatting van het aantal patiënten. De bottom-up benadering is gebruikt in één van de scenario analyse. Daarnaast zijn er ook scenario analyses gedaan door de bottom-up schattingen met 20% te variëren.

 

Tabel 1 Geschatte aantal kinderen dat in aanmerking komt voor behandeling met Hemangiol®

 

Aantal patiënten dat in aanmerking komt voor behandeling

Jaar

2020

2021

2022

2023

2024

Top-down benadering

716

714

712

710

707

Bottom-up benadering

682

682

682

682

682

 

Tijdshorizon

De budget impact analyse beslaat een periode van 5 jaar, van 2020 tot en met 2024. Om te corrigeren voor de continue instroom van patiënten gedurende het jaar, is verondersteld dat patiënten halverwege het kalenderjaar (in week 26) met hun behandeling beginnen. Een deel van de kosten van patiënten kunnen daardoor in een volgend kalenderjaar vallen.

 

Verdeling over behandelingen

In Tabel 2 is de proportionele verdeling over de drie behandelingen op basis van de huidige situatie weergeven zoals aangegeven door de experts (=referentiescenario). Aanvullend is in Tabel 2 te zien welk percentage van de patiënten stopt met de initiële behandeling en overstapt naar een andere behandeling.

 

Tabel 2 Verdeling over de drie behandelingen in de huidige situatie.

 

Initiële behandeling

 

Overstap naar andere behandeling als initiële behandeling niet voldoet (% van het aantal patiënten dat met behandeling begint)

 

 

 

Naar Hemangiol®

Naar Propranolol off-label

Naar Atenolol off- label

Hemangiol®

6.6%

.

0%

6.7%

Propranolol off-label

18.0%

8.1%

.

0%

Atenolol off-label

75.4%

0%

0.2%

.

 

Op basis van de informatie in Tabel 2 aangeleverd door de experts zijn er op dit moment in Nederland in totaal zes behandelpatronen mogelijk:

  1. Patiënten die starten met Hemangiol® en het afmaken
  2. Patiënten die starten met Hemangiol®, stoppen en overstappen naar Atenolol off-label
  3. Patiënten die starten met Propranolol off-label en het afmaken
  4. Patiënten die starten met Propranolol off-label, stoppen en overstappen naar Hemangiol®
  5. Patiënten die starten met Atenolol off-label en het afmaken
  6. Patiënten die starten met Atenolol off-label, stoppen en overstappen naar Propranolol off-label

 

Zorggebruik en zorgkosten

In de budget impact analyse zijn alleen medicatiekosten voor de drie behandelingen meegenomen. Dit is gedaan omdat de experts aangaven dat er geen verschil in overig zorggebruik of zorgkosten zijn tussen de behandelingen propranolol off-label, atenolol off-label en Hemangiol®.

 

Medicatiekosten

De voorgeschreven dosis voor alle drie de behandelingen is afhankelijk van het gewicht van het kind. Dit gewicht is weer afhankelijk van de leeftijd. Volgens de experts start de behandeling als het kind gemiddeld 9.5 week oud is. Het gewicht bij aanvang van de behandeling werd geschat op gemiddeld 4.8 kg. Verder is aangenomen dat het gewicht van de kinderen toenam met 0.175 kg/week.

Voor alle drie de behandelingen geldt dat de opstartdosering lager is dan de onderhoudsdosering. Dosering van Hemangiol®, propranolol off-label en atenolol off-label is weergegeven in Tabel 3. Daarnaast is de gemiddelde behandelduur voor de drie behandelingen in Tabel 3 te vinden. De dosering en de behandelduur zijn beiden afkomstig uit de expert survey.

 

Tabel 3 Doseringsschema Hemangiol, propranolol off-label en atenolol off-label

DOSERINGEN

 

Hemangiol®

Propranolol off-label

Atenolol off-label

Begindosering

 

 

 

Mg/kg/dag

0.8

1

0.5

Aantal dagen

1

7

7

Vervolgdosering

 

 

 

Mg/kg/dag

1.6

.

.

Aantal dagen

1

.

.

Onderhoudsdosering

 

 

 

Mg/kg/dag

2.4

2

1

Aantal dagen

7

7

7

 

 

 

 

Behandelingsduur totaal

51 weken

52 weken

46 weken

 

Omdat verondersteld is dat de behandeling halverwege het jaar start (in week 26) en de behandelduur voor alle drie behandelopties bijna een jaar is, is een deel van de kosten toegewezen aan het jaar van start van de behandeling, terwijl het resterende deel is toegewezen aan het volgende jaar. Wanneer patiënten stoppen met de initiële behandeling zijn de kosten voor de initiële behandeling en een deel van de kosten van de vervolgbehandeling toegewezen aan het jaar van start. De overige kosten zijn toegewezen aan het volgende jaar. Hieronder staat in het kort samengevat hoe de kosten voor de zes verschillende behandelpatronen is berekend (zie ook Tabel 4).

Voor patiënten met behandelpatroon 1, patiënten die starten met Hemangiol® en de volledige kuur afmaken is een totale duur van 51 weken verondersteld. Omdat de startdatum in het midden van het jaar is gezet, vallen de kosten van de eerste 27 weken (week 26 is beginweek) in het eerste jaar en de kosten van de resterende 25 weken (51 weken – 26 weken) in het tweede jaar.

Bij behandelpatroon 2 zijn er patiënten die vroegtijdig stoppen met Hemangiol® en na een aantal weken overstappen naar atenolol off-label. In dit geval krijgen patiënten eerst gemiddeld 10 weken Hemangiol® voorgeschreven. Daarna krijgen deze patiënten atenolol off-label, voorgeschreven voor een periode van 46 weken. In dit geval vallen de kosten van de 10 weken Hemangiol® in het eerste jaar, evenals de kosten van de eerste 17 weken Atenolol off-label. De resterende kosten van Atenolol off-label (46 weken – 17 weken = 29 weken) vallen in het tweede jaar.

Behandelpatroon 3 bestaan uit patiënten die starten met Propranolol off-label in het eerste jaar en de kuur afmaken in het tweede jaar (totale duur 52 weken). De eerste 27 weken vallen dus in het eerste jaar en de resterende 25 weken in het volgende jaar.

Bij behandelpatroon 4 zijn er patiënten die starten met Propranolol off-label maar overstappen naar Hemangiol®. Dit gebeurt gemiddeld na 20 weken Deze kosten van de 20 weken propranolol off-label zowel als de kosten voor de resterende 7 weken met Hemangiol® vallen in het eerste jaar. De kosten van de resterende 44 weken (51 weken – 7 weken) vallen in het tweede jaar.

Behandelpatroon 5 zijn patiënten die starten met atenolol off-label en de totale kuur afmaken (46 weken). De kosten van de eerste 27 weken vallen in het jaar van start van de behandeling. De kosten van de resterende 19 weken zijn toegewezen aan het volgende jaar.

Behandelpatroon 6 zijn patiënten die atenolol off-label niet afmaken en na 15 weken overstappen naar propranolol off-label. De duur van 15 weken is een aanname gebaseerd op het gemiddelde aantal weken waar patiënten met Hemangiol® en propranolol off-label stoppen. De kosten van de eerste 12 weken propranolol off-label vallen in het eerste jaar en de kosten van de resterende 40 weken (52-12 weken) vallen in het tweede jaar.

De prijs van Hemangiol®, Propranolol off-label en Atenolol off-label is gebaseerd op informatie van de website Medicijnkosten.nl en weergegeven in Euro 2020 (Tabel 4). Hemangiol® is verkrijgbaar in flacons van 450 mg voor €200.10 per flacon. Deze lijstprijs bevat geen eventuele kortingen die overeengekomen zijn tussen ziekenhuis en de producent van Hemangiol®. Propranolol off-label wordt bereid in de apotheek in 200 mg gift per fles voor een prijs van €22.27 (incl. bereidingskosten). Atenolol off-label is verkrijgbaar in 200 mg gift per fles voor €47.98.

 

Tabel 4 Medicijnkosten van de drie behandelingen

MEDICATIE PRIJZEN

 

Propranolol off-label

Atenolol off-label

Hemangiol®

Vorm

Fles

Fles

Flacon

Mg/ml

1

1

3.75

Ml

200

200

120

Mg gift per vorm

200

200

450

Prijs per fles/flacon

€ 2.77

€ 47.98

€ 200.10

Bereidingskosten apotheek

€ 19.50

 

 

 

Op basis van de totale duur van de behandeling en de kosten van de medicatie zijn de jaarlijkse kosten berekend voor alle zes de behandelpatronen (Tabel 5). In deze tabel is onderscheid gemaakt naar het jaar waarin kosten vallen, het jaar van start van de behandeling of het volgende jaar. Verder worden de kosten voor het overstappen naar een andere kuur aangegeven.

 

Tabel 5 Jaarlijkse medicatiekosten voor Hemangiol, propranolol off-label en atenolol off-label

 

Start Leeftijd

(in wkn)

Start Gewicht

(in kg)

Kosten (in EUR)

Jaar 1

Jaar 2

Behandelpatroon 1:

 

 

 

 

> Hemangiol® (volledige kuur)

9.5

4.8

1,601

2,001

 

 

 

 

 

Behandelpatroon 2:

 

 

 

 

> Hemangiol® (afgebroken kuur)

9.5

4.8

600

.

> Atenolol (volledige kuur)

19.5

6.6

240

576

 

 

 

 

 

Behandelpatroon 3:

 

 

 

 

> Propranolol (volledige kuur)

9.5

4.8

€312

445

 

 

 

 

 

Behandelpatroon 4:

 

 

 

 

> Propranolol (afgebroken kuur)

9.5

4.8

200

.

> Hemangiol® (volledige kuur)

29.5

8.3

600

4,402

 

 

 

 

 

Behandelpatroon 5:

 

 

 

 

> Atenolol (volledige kuur)

9.5

4.8

336

384

 

 

 

 

 

Behandelpatroon 6:

 

 

 

 

> Atenolol (afgebroken kuur)

9.5

4.8

192

.

> Propranolol (volledige kuur)

24.5

7.5

156

535

 

Kosten van toediening

Hemangiol®, propranolol off-label en atenolol off-label worden geleverd als drank. Er is zijn daarom geen kosten gerekend voor toediening van de middelen.

 

Scenario analyses

Om de impact van de verschillende aannames te toetsen zijn verschillende scenario analyses gedaan. Hieronder zijn de verschillende scenario analyses per onderdeel beschreven.

 

Uptake van Hemangiol®

Expert gaven aan gemiddeld 2.8% van de patiënten die nu als initiële behandeling propranolol off-label krijgen over te schakelen naar Hemangiol® als initiële behandeling wanneer Hemangiol® als eerste keuze zou worden voorgeschreven in de richtlijn. De percentages tussen de verschillende experts varieerden van 0 tot 8%. Vier van de vijf experts die Hemangiol® nog niet of heel weinig gebruikten, gaven aan niet over te stappen naar Hemangiol®. In verschillende scenario analyses zijn de resultaten voor de budget impact analyse doorgerekend voor de gemiddelde uptake van 2.8%, de minimale uptake van 0% en de maximale uptake van 8%. Experts gaven aan dat zij verwachten geen patiënten over te schakelen van Atenolol off-label naar Hemangiol®.

 

Patiëntenpopulatie

Er is een scenario analyse uitgevoerd voor het aantal patiënten dat behandeling nodig heeft. Voor het meest realistische scenario is gebruik gemaakt van de top-down schatting van het aantal patiënten. In een andere scenario analyse is de bottom-up schatting gebruikt.

Verder zijn twee scenario analyses gedaan door de aantallen van de bottom-up schatting van het aantal patiënten dat behandeling nodig heeft te variëren met +/-20% voor de jaren 2020 t/m 2024. Per jaar worden dan 818 of 546 of patiënten met IH behandeld.

Ook is er een scenario analyse gedaan om de impact van de meegenomen groeifactor te bepalen. In deze additionele analyse zijn de resultaten voor een groeifactor van 0% gebruikt in plaats van -0.31%.

 

Stoppen met initiële behandeling

Afsluitend is een aanvullende scenario analyse gedaan waarin de impact van het stoppen met de initiële behandeling getest is. In deze analyse is verondersteld dat alle patiënten hun initiële behandeling afmaken en dus niet overstappen naar een andere behandeling.

 

Resultaten

Scenario 1 – Meest realistische scenario

Hieronder zijn de resultaten beschreven voor het meest realistische scenario, het scenario met de schatting van het aantal patiënten op basis van de top-down benadering en met een gemiddelde uptake van Hemangiol® van 2.8% (Scenario 1). Na opname van Hemangiol® als eerste keuze van behandeling in de richtlijn, zullen jaarlijks ongeveer 51 patiënten beginnen met Hemangiol® als initiële behandeling. Van deze 51 patiënten worden er ongeveer drie na 10 weken overgeschakeld naar atenolol off-label. Ongeveer 47 patiënten maken hun initiële behandeling met Hemangiol® af (Tabel 6).

 

Tabel 6 Aantal patiënten onder behandeling met Hemangiol®

 

2020

2021

2022

2023

2024

Referentiescenario (huidige situatie)

 

 

 

 

 

Aantal patiënten met initiële behandeling Hemangiol®

47

47

47

47

47

Aantal patiënten overgeschakeld naar andere behandeling

3

3

3

3

3

Aantal patiënten kuur afgemaakt

44

44

44

44

44

 

 

 

 

 

 

Alternatief scenario (na opname Hemangiol® in de richtlijn

 

 

 

 

 

Aantal patiënten met initiële behandeling Hemangiol®

51

51

51

50

50

Aantal patiënten overgeschakeld naar andere behandeling

3

3

3

3

3

Aantal patiënten kuur afgemaakt

47*

47*

47*

47

47

*Door afronden tellen getallen niet precies op

 

Tabel 7 laat de totale kosten zien voor het referentiescenario, de huidige situatie, en het alternatief scenario, behandeling na opname van Hemangiol® in de richtlijn, voor de jaren 2020-2024. In beide scenario’s gaan de kosten met de jaren iets omlaag omdat de patiëntenpopulatie voor 2020-2024 minder groot wordt door de negatieve groeifactor. De tabel toont ook de totale budget impact van uptake van Hemangiol® op het zorgbudget. De budget impact is gelijk aan het verschil tussen de kosten van het referentiescenario en het alternatief scenario. Vanaf 2021 t/m 2024 is de budget impact rond de €8.000. In 2020 is de budget impact nog een stuk lager dan in de andere jaren. Dit heeft te maken met een kleinere populatie die behandeling in 2019 begint en in 2020 afmaakt. De hogere uptake van Hemangiol® door opname in de richtlijn is pas vanaf 2020 toegepast. In het alternatief scenario zijn daarom in 2019 minder patiënten met Hemangiol® begonnen dan in de daarop volgende jaren en dus maken ook minder patiënten hun behandeling in 2020 af.

 

Tabel 7 Kosten en budget impact van opname Hemangiol® in de richtlijn (in Euros)

 

2020

2021

2022

2023

2024

Totale kosten referentiescenario

€ 697,757

€ 695,691

€ 693,501

€ 691,317

€ 689,141

 

 

 

 

 

 

Totale kosten alternatief scenario

€ 702,189

€ 704,066

€ 701,850

€ 699,640

€ 697,437

 

 

 

 

 

 

Totale budget impact

€ 4,433

€ 8,375

€ 8,349

€ 8,323

€ 8,297

 

Scenario 2-8 – Overige scenarios

In zeven additionele scenario analyses is de impact getoetst van het gebruik van andere inputwaarden: lagere of hogere uptake van Hemangiol®, andere aantallen voor de patiëntpopulatie en het wel of niet meenemen van een tweede-lijns behandeling (Tabel 8).

 

Tabel 8 Budget impact voor de verschillende scenario analyses (in Euros)

Scenario

 

2020

2021

2022

2023

2024

1. Meest realistisch:

Top-down, 2.8% uptake

 € 4,433

 € 8,375

 € 8,349

 € 8,323

 € 8,297

2. Uptake Hemangiol® 8%

€ 13,036

€ 25,126

€ 25,047

€ 24,968

€ 24,890

3. Uptake Hemangiol® 0%

0

0

0

0

0

4. Patiëntenpopulatie bottom-up

€ 4,095

€ 7,986

€ 7,986

€ 7,986

€ 7,986

5. Patiëntenpopulatie bottom-up, +20%

€ 4,914

€ 9,584

€ 9,584

€ 9,584

€ 9,584

6. Patiëntenpopulatie bottom-up, -20%

€ 3,276

€ 6,389

€ 6,389

€ 6,389

€ 6,389

7. Patiëntenpopulatie top-down, groei factor 0%

€ 4,329

€ 8,442

€ 8,442

€ 8,442

€ 8,442

8. Geen 2e-lijn behandeling

€ 4,626

€ 10,195

€ 10,162

€ 10,130

€ 10,099

 

Scenario 2 – UPTAKE Hemangiol® 8%

Met een Hemangiol® uptake van 8%, de maximale uptake aangeven door experts, stijgt de budget impact naar ongeveer €25.000 in het jaar 2021 t/m2024. Ook in 2020 is de budget impact aanzienlijk hoger rond de €13.000 in vergelijking met het meest realistische scenario.

 

Scenario 3 – uptake Hemangiol® 0%

Wanneer er geen additionele uptake is van Hemangiol®, de minimale uptake aangeven door de experts, is de budget impact €0 omdat het alternatief scenario gelijk is aan het referentiescenario, de huidige situatie.

 

Scenario 4 – Patientenpopulatie via Bottom-Up Benadering

Als het geschatte aantal patiënten dat in aanmerking komt voor behandeling met Hemangiol® volgens de bottom-up benadering bepaald wordt, is de budget impact in 2020 ongeveer €4,100 en in 2021 t/m 2024 ongeveer €8,000, iets lager dan in het meest realistische scenario.

 

Scenario 5 – Patientenpopulatie Bottom-Up Benadering +20%

In een scenario met een grotere populatie (+20%) stijgt de budget impact naar €9,600. In het eerste jaar (2020) is de budget impact ook iets hoger €5,000.

 

Scenario 6 – Patientenpopulatie Bottom-Up Benadering -20%

Als de patiëntenpopulatie verlaagd wordt met 20% daalt de budget impact naar rond de €6,400 (2021 t/m 2024). In het eerste jaar (2020) daalt de budget impact naar €3,300.

 

Scenario 7 – Patientenpopulatie Top-down benadering populatie groei factor 0%

Wanneer voor de top-down schatting van het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor behandeling een groeifactor van 0% wordt toegepast, stijgt de budget impact minimaal. Afgerond blijft deze nog steeds rond de €8,000.

 

Scenario 8 – Geen Tweede Lijn behandelingen

Wanneer verondersteld wordt dat alle patiënten hun initiële behandeling afmaken, stijgt de budget impact naar ongeveer €10,000, een lichte stijging t.o.v. het meest realistische scenario.

 

Conclusie

Volgens het meest realistische scenario is de budget impact schatting van opname van Hemangiol® als eerste keuze van behandeling voor IH in de NVDV richtlijn €4,400 in 2020 en ongeveer €8,300 in 2021 t/m 2024. Overige scenario analyses laten zien dat de budget impact voor 2021 t/m 2024 varieert tussen de €6,300 wanneer de minimale schatting van patiëntpopulatie gebruikt wordt en €25,000 wanneer uitgegaan wordt van een hogere uptake van Hemangiol®.

 

Referenties

HEVAS. (2017). Consensusdocument voor de behandeling van infantiele hemangiomen. HEVAS.

Centraal Bureau voor Statistiek (2018) Bevolking Kerncijfers. https://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37296ned&D1=0-2,14,57-58&D2=l&HDR=G1&STB=T&VW=T Opgehaald 18 maart 2019.

Zorginstituut Nederland (2019) Medicijnkosten.nl. https://www.medicijnkosten.nl/ Opgehaald op 23 april 2019.