Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de herziening van de richtlijn TKP is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de hiervoor opgestelde zoekvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Module 1.4

Wat zijn de (on)gunstige effecten van het plaatsen van een totale knieprothese kort na bariatrische chirurgie, ten opzichte van lang na bariatrische chirurgie?

P: patients with an indication for TKA who underwent bariatric surgery;

I: early TKA after BS;

C: delayed TKA after BS;

O: complications (infection, delayed wound healing).

 

Module 2

Welke preoperatieve patiëntverwachtingen zijn geassocieerd met patiënttevredenheid en klinische uitkomsten na totale knie artroplastiek?

P: patients undergoing primary total knee arthroplasty (TKA);

I: preoperative patient expectations (prognostic);

C: -;

O: satisfaction, pain, quality of life, function, return to work/sports (1 year after intervention).

Er is geen kennis beschikbaar ten aanzien van de reële patiënt verwachtingen na een knieprothese en derhalve ook geen conclusieve informatie over het effect van patiëntverwachtingen op de uitkomst van een totale knieprothese. Men kan dus stellen dat er sprake is van een forse kennislacune omtrent deze onderzoeksvraag. Er is geen goede PICO vraag te formuleren op dit moment, omdat eerst meer inzicht moet komen in het resultaat dat te verwachten is bij een specifieke patiënt. Pas als die informatie bekend is, kunnen er voor deze module nieuwe antwoorden verwacht worden.

 

Module 3.5

Wat zijn de (on)gunstige effecten van het plaatsen van een patellacomponent bij een totale knieprothese?

P: patients undergoing total knee arthroplasty;

I: patellar resurfacing;

C: patellar retention;

O: reoperation rates, anterior knee pain, complications, knee scores, patient satisfaction and range of motion.

 

Module 4.2

Wat zijn de (on)gunstige effecten van bloedleegte bij plaatsing van een totale knieprothese?

P: patients undergoing total knee arthroplasty;

I: tourniquet;

C: no tourniquet;

O: postoperative pain, complications (thrombosis, wound healing), quadriceps function, prosthesis survival, patient satisfaction and return to work/sports.

 

Overkoepelend

‘Terugkeer naar werk’ en ‘Terugkeer naar sport’ zijn uitkomstmaten die van belang zijn voor patiënten met een (indicatie voor een) totale knieprothese. Deze worden in de literatuur echter niet of zelden beschreven.