Verslag focusbijeenkomst

Datum: vrijdag 8 maart 2013, 16:00 tot 19:00 uur

Locatie: Domus Medica; Mercatorlaan 1200, Utrecht

 

Aanwezig: zeven patiënten, twee begeleiders (partner; coach), orthopedisch chirurg en voorzitter van de werkgroep Totale Knieprothese (de heer dr Maarten de Waal-Malefijt), adviseur (de heer dr Burger; KiMS) en junior adviseur (mevrouw drs Volmeijer; KiMS)

 

Patiëntgegevens:

 

Aanvullingen: één patiënt (verhinderd op 8 maart; aanvullingen op basis emailcorrespondentie)

 

Opening

Welkom en voorstelronde. Ter inleiding, enige informatie over de richtlijn en uitleg over het doel van de focusgroepbijeenkomst.

 

Doel van de focusgroep

Richtlijn heeft tot doel het verbeteren van de zorg, voor de patiënt: beste prothese, beste pijnbestrijding, naar laatste stand van de wetenschap. Maar ook best mogelijke organisatie van zorg, dus optimale samenwerking tussen zorgverleners en optimale informatievoorziening voor de patiënt. De richtlijn richt zich op een aantal knelpunten in de zorg rond patiënten met een totale knieprothese, niet alle mogelijke onderwerpen komen aan bod. Focusgroep is bedoeld om de ervaringen, verwachtingen en suggesties van patiënten te horen: wat is goed, wat niet, wat kan beter (hoe)? Verslag (geanonimiseerd) van de focusgroepbijeenkomst wordt naar de patiënten verstuurd ter commentaar, en komt als bijlage bij de richtlijn. Het verslag wordt in de werkgroep besproken, en alle informatie wordt zoveel mogelijk meegenomen bij ontwikkeling van de richtlijn.

 

Richtlijn Totale Knieprothese

De werkgroep bestaat uit twee fysiotherapeuten en acht medisch specialisten: een geriatrische specialist (ouderengeneeskunde), anesthesioloog, radioloog en een vijftal orthopedisch chirurgen. In de richtlijn worden aanbevelingen gedaan, zoveel mogelijk op basis van wetenschappelijk bewijs. De richtlijn beperkt zich tot de totale knieprothese, standscorrectie, heroperatie (revisie) en andere knieoperaties vallen buiten de richtlijn. Ook trombose en antitrombotisch beleid zijn onderwerp van een aparte richtlijn.

 

Focusgroep

Groepsgesprek aan de hand van het verloop van de klachten

 

Eerste klachten, diagnose, doorverwijzing, vaststellen van behandeling:

 

Verwachtingen van de operatie:

 

Zorg om operatie heen (informatie, uitleg, voorbereidingstraject, fysiotherapie):

Fysiotherapie:

veel patiënten hebben goede ervaringen met de fysiotherapie voor en tijdens de operatie:

 

Informatie en communicatie:

 

Pijnstilling:

 

De knieprothese:

 

Nazorg:

 

Rondvraag:

 

Algemene opmerking: patiënten eerder de datum van de focusgroep doorgeven.