Overzicht input schriftelijke knelpunteninventarisatie

Genodigde organisaties

1. Zijn er wat u betreft knelpunten rondom sepsis bij kinderen die momenteel nog niet geadresseerd worden in het raamwerk?

2. Zijn er concept uitgangsvragen opgenomen in het raamwerk waar u zich niet in kan vinden?

3. Welke 3 concept uitgangsvragen (of nieuwe knelpunten) hebben voor u de hoogste prioriteit?

Reactie werkgroep

NVNG

Diagnostiek: rol beeldvorming??? FDG-PET (zoals bij volwassenen bij sepsis/S. aureus bacteriëmie in de landelijke richtlijn staat), andere beeldvorming

Voor mij is het niet duidelijk wat er met point of care testen met biomarkers bedoeld wordt

/

Met point-of-care testen worden biomarkers (zoals PCT, CRP, leucocyten getal) bedoeld en geen beeldvorming

NVK (SPII)

Snelheid van toedienen antibiotica, keuze en snelheid IV vulling, keuze inotropie.

1. Dient er wel of geen lumbaalpunctie te worden verricht als onderdeel van de standaard diagnostiek voor sepsis bij kinderen? Lijkt mij evident en een vraag die iedereen zo al zal kunnen beantwoorden, nl NEE

1. Hoe dient de intake van een kind dat binnenkomt op de …; 2. Keuze AB, vulling, inotropie

De werkgroep vindt de vraag over lumbaalpunctie ook relevant en heeft hiervoor een uitgangsvraag opgenomen in het raamwerk.

 

De werkgroep heeft besloten 2 aparte uitgangsvragen op te nemen in het raamwerk voor inotropie en vulling.

NVK

Ik mis het onderdeel "herkenning" (kliniek)

 /

Dit wordt in de eerste uitgangsvraag behandeld: Wat is de effectiviteit van een vroeg signaleringsysteem in het herkennen van sepsis bij kinderen in het ziekenhuis?

NVMM

Wat is het optimale bloedkweekvolume in relatie tot gewicht/leeftijd? Volstaat een enkele venapunctie?

 /

1. punt 5 (verwekkers, resistentiepatroon); 2. punt 1 (wel/niet lumbaalpunctie); 3. punt 6 (intake SEH verdenking sepsis) (en ook bloedkweekvolume)

Er zal geen aparte search worden gedaan voor optimale bloedkweekvolume, maar er zal een tabel opgenomen worden bij welk gewicht/leeftijd je welk setje gebruikt (als onderdeel van UV3 point of care testen). Venapunctie wordt opgenomen als subvraag.

V&VN, V&VN ambulancezorg

Nee

Nee

1. Organisatie van zorg; 2. Behandeling; 3. Diagnostiek resistentiepatronen

Dank voor uw reactie. Wij zullen dit meenemen in de prioritering van de uitgangsvragen.

V&VN, V&VN Intensive care

Vroegsignalering van sepsis bij kinderen door verpleegkundigen en andere zorgprofessionals op de verpleegafdeling: kinderafdeling en kinder IC. Wat is de relatie van het gebruik van de PEWS tot vroegtijdig herkenning van sepsis. Verpleegkundigen spelen hier een cruciale rol in.

De titel van de richtlijn geeft aan dat deze richtlijn ook focust op herkenning, dit komt niet / onvoldoende aanbod in het raamwerk. Wat betreft organisatie van zorg: niet alle patiënten/kinderen met een sepsis gaan naar een Kinder IC. Wat over de overdracht van SEH naar kinderafdeling. Verder kan sepsis ook voorkomen bij kinderen reeds opgenomen in het ziekenhuis/kinderafdeling.

1. Hoe kunnen SEH-verpleegkundigen sepsis bij kinderen herkennen; 2. Hoe kunnen kinderverpleegkundigen sepsis bij kinderen op de afdeling herkennen.

Vroegsignalering wordt opgenomen in uitgangsvraag 1: Wat is de effectiviteit van een vroeg signaleringsysteem in het herkennen van sepsis bij kinderen in het ziekenhuis?

 

De vraag over overdracht is aangepast (overdracht naar kinderafdeling i.p.v. alleen ic).

 

NHG

Helaas beschikken wij niet over de mankracht om deel te nemen aan de schriftelijke knelpuntenanalyse en werkgroep van deze richtlijn.

We laten deze dus noodgedwongen aan ons voorbij gaan.

 

 

Dat is spijtig. We hopen dat NHG in de commentaarfase wellicht de mogelijkheid heeft om de conceptversie te beoordelen.

ZiNL

Het Zorginstituut heeft de volgende adviezen t.a.v. de te ontwikkelen richtlijn Sepsis bij Kinderen:
de te ontwikkelen richtlijn zou idealiter voldoen aan de criteria voor kwaliteitsstandaarden in de zorg, zoals geformuleerd op de website van het zorginstituut (toestingskader). Daarnaast adviseren we om ook de (vertegenwoordigers van) Zorgverzekeraars Nederland te betrekken bij het ontwikkelen van de richtlijn.

 

Tenslotte: hoe denkt de richtlijncommissie aan te sluiten op bestaande kwaliteitscylci en -indicatoren (IGJ 2019, SEH-artsen indicatoren). Ook dit zou onderdeel moeten zijn van de kwaliteitsstandaard

Nee

1. Dient er wel of geen lumbaalpunctie te worden verricht als onderdeel van de standaard diagnostiek voor sepsis bij kinderen?; 6. Hoe dient de intake van een kind dat binnenkomt op de spoedeisende hulp met verdenking op sepsis eruit te zien?; 7. Hoe dient de overdracht van een kind met sepsis vanaf de spoedeisende hulp, naar de intensive care eruit te zien?

Hartelijk dank voor uw aanvullingen.

De richtlijn zal worden gepubliceerd op de Richtlijnendatabase.

Stichting Kind en Ziekenhuis

1. Hoe kunnen lange termijn-consequenties voor het kind met sepsis tijdens de behandeling/ziekenhuisopname gunstig worden beïnvloed? 2. Welke begeleiding/info voor ouders is wenselijk? 3. Welke follow-up draagt bij aan de kwaliteit van overleving voor het kind dat niet op de IC werd behandeld; voor nazorg na kinder-IC bestaat een aparte richtlijn.

nee

(1) Zie 1. boven (beïnvloeden lange termijn consequenties); (2) Welke begeleiding/info voor de ouders is wenselijk?; (3) Welke follow-up draagt bij aan de kwaliteit van overleving van het kind (speciaal bij opname zonder IC)

Deze punten zullen voor zover mogelijk worden meegenomen in de richtlijn. Ook zal verwezen worden naar richtlijn nazorg na kinder-ic.

Artsen Jeugdgezondheidzorg Nederland

De AJN heeft geen punten om in te brengen voor de knelpuntenanalyse

/

/

Hartelijk dank voor uw reactie.

Lareb

Vanuit Bijwerkingencentrum Lareb wil ik ten aanzien van de knelpuntanalyse voor de richtlijn Sepsis bij Kinderen graag inbrengen, om te overwegen bij eventuele medicamenteuze adviezen ook aandacht te besteden aan mogelijke bijwerkingen die hierbij zouden kunnen optreden.

/

/

Hartelijk dank voor uw reactie. Indien de effectiviteit van medicamenteuze behandelingen wordt onderzocht zullen wij ook rekening houden met de bijwerkingen.

Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Het ondersteunen van het gezin, mantelzorgers, vooral broertjes en zusjes op school of kinderdagverblijf. In het laatste geval kan de JGZ-ondersteuning bieden voor het gezin (denk aan opvoedondersteuning).

Het thema en de doelgroepen van deze richtlijn sluiten weinig aan bij de focus van de JGZ. Voor de JGZ is vooral de verbinding belangrijk: overdracht na behandeling, dient de JGZ na behandeling alert te zijn op naverschijnselen, zijn er gevolgen voor de verdere ontwikkeling van het kind, etc. Ook overdracht van/na behandeling is waardevol voor de JGZ.

/

/

Hartelijk dank voor uw reactie. Helaas vallen uw knelpunten buiten het bestek van de richtlijn. De richtlijn zal zich richten op herkenning, diagnostiek en behandeling van sepsis bij kinderen.

 

Ondersteunen van ouders en follow-up komen wel in de richtlijn terug.

SWAB

De sepsis richtlijn kinderen richt zich zo te zien grotendeels op diagnostiek en organisatie van zorg. Er is formeel 1 vraagstelling over antimicrobiële therapie en deze vraag lijkt opgehangen te worden aan de (lokale) resistentiepatronen. Het voordeel is dat je daarmee je search enorm beperkt, het nadeel is dat het wat kort door de bocht kan zijn als je oorzaken van sepsis bij kinderen, kans op resistentie, eventueel opsplitsing per potentieel focus of leeftijdsgroep en de evidence voor effectiviteit van verschillende soorten antibiotica niet mee neemt.

De SWAB richt zich op volwassenen en heeft niet de volle expertise t.a.v. sepsis bij kinderen. We gaan ervan uit dat bij de vorming van de richtlijn kinderinfectiologen en microbiologen met expertise op gebied van kindergeneeskunde betrokken zijn. Het is ook aan te raden om contact op te nemen met Arthur van Zanten, als projectleider van de algemene richtlijn sepsis bij volwassenen. Wel kunnen we aangeven welke uitgangsvragen er bij de SWAB sepsis richtlijn voor volwassenen meegenomen zijn. Zie hiervoor het bijgevoegde overzicht. We denken dat met name de volgende vraag van belang is in het kader van toenemende resistentie: welke kinderen lopen een (onacceptabel) risico op sepsis door een resistent micro-organisme waardoor standaard empirische therapie niet effectief is?

Zie antwoord in kolom 2

Inmiddels heft er overleg plaatsgevonden tussen voorzitters van de NVK-richtlijn en SWAB. Er zijn raakvlakken tussen beide trajecten, dus die zullen gedurende het traject onderling afgestemd worden.

Nederlandse Meningitis Stichting (NMS)

Nee. wel een opmerking: de vragen gaan uit van een verdenking op sepsis. Bij de NMS zijn mensen bekend bij wie de sepsis niet als zodanig herkend is. Het ging om meningokokken W, kinderen komen lopend het ziekenhuis binnen en binnen anderhalf uur zijn ze doodziek, aantal uren later overleden. De diagnose sepsis is pas achteraf gesteld. Tijdens de intake was duidelijk dat de patiënt erg ziek was, maar niet wat er was en aan sepsis is niet gedacht. Ik zie het niet direct in dit project passen omdat hier al een verdenking op sepsis moet zijn, maar ergens eerder een sepsis in overweging nemen bij gezonde kinderen die in 1 keer letterlijk doodziek zijn is wellicht iets dat toch meegenomen kan worden

Nee

Vraag 6; Vraag 7; Vraag 5

Herkenning wordt in uitgangsvraag 1 meegenomen.