Voorbeeld notitie voor observatie na VE

Zwelling

0 tot 1 uur postpartum

3 tot 4 uur postpartum

Bij ontslag

Plaats cupafdruk

F6

F6

F6

Plaats zwelling

F6

F6

F6

Overschrijdt zwelling de schedelnaden?

 

 

 

Zwelling voelt aan als

 

 

 

Hartslag/min (90 tot 160)

 

 

 

AH/min (30 tot 60)

 

 

 

Kleur

 

 

 

Capillary refill time (sternum <2 sec)

 

 

 

Temp

 

 

 

Alert of suf

 

 

 

Voeding/drinken

 

 

 

Spugen

 

 

 

Geprikkeld zijn

 

 

 

Pijn bij verzorging

 

 

 

Kreunen

 

 

 

 

In de literatuur en leerboeken worden verschillende grenzen voor de normaalwaarden van de fysiologische parameters van de à terme pasgeborenen (in de eerste uren postpartum) opgegeven (Mortensen 2017; Roland 2010). De normaalwaarden die achter de items zijn weergegeven, zijn op basis van consensus uit de tabel uit de review van Mortensen.

 

Van belang is een eventuele negatieve verandering van de parameters in de tijd snel te onderkennen. Bij pasgeborenen kan een achteruitgang zeer snel verlopen. Kreunen is, net als een slechte kleur, altijd een reden om direct een arts te waarschuwen.

 

In de Revised Neonatal Early Warning Observation Chart van Roland en de Newborn early warning trigger and track (NEWTT) van de Britisch Association of Perinatal Medicine staan voorbeelden van het grafisch uitzetten van de parameters.

 

Deze scoringssystemen zijn niet gevalideerd voor de korte observatie in de eerste uren postpartum en ook niet gevalideerd voor deze doelgroep (observatie na vacuüm extractie). Deze scoringssystemen hebben naar de parameters bij pasgeborenen met andere risicofactoren gekeken (zie Roland, 2010; British Association of Perinatal Medicine, 2015).