Implementatieplan

Dit implementatieplan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van de richtlijn AAA. Voor het opstellen van dit plan is een inventarisatie gedaan van de mogelijk bevorderende en belemmerende factoren voor het naleven van de aanbevelingen. Daarbij heeft de richtlijncommissie een advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die door verschillende partijen ondernomen dienen te worden.

 

Werkwijze

De werkgroep heeft per aanbeveling geïnventariseerd:

 

Voor iedere aanbevelingen is nagedacht over de hierboven genoemde punten. Echter niet voor iedere aanbeveling kon ieder punt worden beantwoord. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen “sterk geformuleerde aanbevelingen” en “zwak geformuleerde aanbevelingen”. In het eerste geval doet de richtlijncommissie een duidelijke uitspraak over iets dat zeker wel of zeker niet gedaan moet worden. In het tweede geval wordt de aanbeveling minder zeker gesteld (bijvoorbeeld “Overweeg om …”) en wordt dus meer ruimte gelaten voor alternatieve opties. Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” zijn bovengenoemde punten in principe meer uitgewerkt dan voor de “zwak geformuleerde aanbevelingen”.

 

Implementatietermijnen

Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” geldt dat zij zo spoedig mogelijk geïmplementeerd dienen te worden. Voor de meeste “sterk geformuleerde aanbevelingen” betekent dat dat zij komend jaar direct geïmplementeerd moeten worden en dat in 2022 iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen.

 

Voor de volgende aanbevelingen dient volgens de werkgroep echter een langere implementatietermijn van drie tot vijf jaar aangehouden te worden, wat dus betekent dat in 2026 op zijn vroegst iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen:

 

Aanbevelingen

Onderstaande aanbevelingen kunnen niet direct worden ingevoerd. Afstemming tussen o.a. beroepsverenigingen is nodig om deze aanbevelingen op te kunnen volgen en haalbaarheid en financiering moeten op een ander niveau dan de richtlijnwerkgroep worden gewogen. De implementatie van de aanbevelingen kent daarom een langere implementatietermijn.

 

Verricht éénmalig screenend echografisch onderzoek bij alle mannen van 65 jaar ter detectie of uitsluiting van een AAA.
(ESVS 2019 - Aanbeveling 12)

 

Overweeg de echografie na 5 tot 10 jaar te herhalen bij mannen met een aortadiameter van 2,5 tot 2,9 cm bij initiële screening.

(ESVS 2019 - Aanbeveling 13)

 

Overweeg het screenen op een AAA van mannen en vrouwen van 50 jaar en ouder met een eerstegraads familielid met een AAA met een interval van 10 jaar.
(ESVS 2019 - Aanbeveling 15)

 

Overweeg het screenen op een AAA bij alle mannen en vrouwen met een waar perifeer arterieel aneurysma met een interval van 5 tot 10 jaar
(ESVS 2019 - Aanbeveling 16)

 

Specifiek voor de aanbeveling ‘Verricht éénmalig screenend echografisch onderzoek bij alle mannen van 65 jaar ter detectie of uitsluiting van een AAA’ geldt dat dit georganiseerd zou moeten worden binnen een landelijk screeningsprogramma dat ondersteund wordt door alle betrokken stakeholders.

 

Om onderstaande aanbeveling goed en doelmatig te organiseren en uit te voeren, zijn lokale afspraken nodig. De implementatie van de aanbeveling kent daarom een langere implementatietermijn.

 

Gebruik echografie voor het vervolgen van het AAA:

• elke 3 jaar voor het AAA van 3,0 tot 3,9 cm;

• jaarlijks voor het AAA van 4,0 tot 4,9 cm;

• elke 3 tot 6 maanden voor het AAA groter dan 5 cm.

(ESVS 2019 - Aanbeveling 17)

 

Te ondernemen acties per partij

Hieronder wordt per partij toegelicht welke acties zij kunnen ondernemen om de implementatie van de richtlijn te bevorderen.

Alle direct betrokken wetenschappelijk verenigingen/beroepsorganisaties

 

Werkgroep

 

De lokale vakgroepen/individuele medisch professionals

 

De systeemstakeholders (onder andere zorgverzekeraars, (koepelorganisaties van) ziekenhuisbestuurders, IGZ)

Ten aanzien van de financiering van de zorg voor patiënten met AAA van het bestuur van de ziekenhuizen verwacht dat zij bereid zijn om de nodige investeringen te doen (zie hierboven bij impact op zorgkosten) om de aanbevelingen in deze richtlijn te kunnen implementeren. Daarnaast wordt van de bestuurders verwacht dat zij bij de betrokken medisch professionals nagaan op welke wijze zij kennis hebben genomen van de nieuwe richtlijn en deze toepassen in de praktijk.

 

Van zorgverleners wordt verwacht dat zij de zorg die in deze richtlijn wordt voorgeschreven zullen vergoeden. De “sterk geformuleerde aanbevelingen” in deze richtlijn kunnen, na verloop van de aangegeven implementatietermijnen door zorgverzekeraars worden gebruikt voor de inkoop van zorg.

 

Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Toevoegen van richtlijn aan richtlijnendatabase. Daarbij opnemen van dit implementatieplan op een voor alle partijen goed te vinden plaats.