Informatie voor contactpersoon

Wat gebeurt er bij acuut leverfalen

Acuut leverfalen ontstaat als plotseling een groot deel van de lever niet meer werkt. De patiënt voelt zich misselijk en ziek. Daarna raakt hij of zij in de war, en soms wordt de huid geel. De patiënt gaat meestal heel snel achteruit. De ene dag is hij of zij nog gezond, en binnen enkele dagen of weken is hij of zij doodziek. Dit heeft ook grote gevolgen voor u.

 

Wat zijn oorzaken van acuut leverfalen

Dit zijn oorzaken van acuut leverfalen:

Bij een kwart van de patiënten kan de arts niet meer ontdekken wat de oorzaak was.

 

Wat kunnen de gevolgen zijn van acuut leverfalen

Dit kunnen de gevolgen zijn van acuut leverfalen:

De artsen proberen steeds zo goed mogelijk in te schatten hoe de ziekte verder zal gaan. En hoe groot de kans is dat de patiënt beter wordt.

 

Hoe onderzoekt de arts acuut leverfalen

Stelt de arts vast dat de patiënt acuut leverfalen heeft, dan wil de arts daarna weten:

 

De arts doet daarom de volgende onderzoeken:

 

Welke behandeling is er voor acuut leverfalen

De patiënt met acuut leverfalen moet altijd in het ziekenhuis blijven. Meestal op de afdeling medium care of intensive care. De arts probeert het acuut leverfalen tot stilstand te brengen en voorkomen dat er meer problemen in het lichaam ontstaan. Dat doet de arts onder andere op deze manieren:

 

Soms moet de patiënt een “nieuwe lever” krijgen door middel van een levertransplantatie. De artsen zullen onderzoeken of dit nodig is, en of het mogelijk is. Zij overleggen hierover met het transplantatiecentrum in Leiden, Groningen of Rotterdam.

 

We hebben de belangrijkste informatie over acuut leverfalen op een rij gezet. Heeft u vragen? Aarzel dan niet en stel ze aan een van de artsen of verpleegkundigen.