Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn ‘achilles tendinopathie’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de hiervoor opgestelde zoekvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Module Risicofactoren en primaire preventie van achilles tendinopathie

Er is meer hoogkwalitatief onderzoek nodig naar risicofactoren voor het ontstaan van achilles tendinopathie om hoog-risico patiënten tijdig te kunnen identificeren. Voor deze groep hoog-risico individuen kunnen preventieve maatregelen worden ontwikkeld om het ontstaan van achilles tendinopathie te voorkomen. Indien hoogkwalitatief onderzoek in de toekomst toereikend is, kan overwogen worden om bij het herzien van de richtlijn enkel studies met een prospectieve onderzoeksopzet te includeren. Retrospectieve studies, die door methodologische beperkingen veelal een lagere bewijskracht hebben, kunnen dan geëxcludeerd worden.

 

Indien de kennis van de risicofactoren in de toekomst toeneemt, dan kan daar in de toekomst een preventieve interventie strategie op worden ontwikkeld.

 

Module Diagnose van achilles tendinopathie

Er is hoogkwalitatief onderzoek nodig naar de diagnostische criteria van de verschillende subclassificaties van de klinische diagnose achilles tendinopathie. Met name de diagnostische criteria van een reactieve achilles tendinopathie zijn onduidelijk en heterogeen in de literatuur beschreven, waarbij wetenschappelijke bewijskracht voor de diagnostische criteria van deze entiteit ontbreekt. De meerwaarde van het toepassen van beeldvorming in het diagnostische proces is onvoldoende bekend.

 

Module Beeldvorming van achilles tendinopathie

Er is een wens om een duidelijkere afbakening te krijgen voor de benodigde kwalificaties om beeldvormend onderzoek in de praktijk te kunnen toepassen bij patiënten met achilles tendinopathie. Het definiëren van de benodigde competenties en het onderzoeken van de meerwaarde van deze kwalificaties in de klinische praktijk is benodigd om tot deze afbakening en uniforme hoge zorgkwaliteit te komen.

 

Het is onvoldoende duidelijk welke kenmerken op beeldvorming specifiek zijn voor achilles tendinopathie. Grote cross-sectionele onderzoeken met een adequate verslaglegging van de klachtenstatus en correctie voor potentiele beïnvloedende factoren zijn nodig om te komen tot nauwkeurige afkappunten voor een pathologische achillespees op beeldvorming.

 

Er is onvoldoende kennis over prognostische factoren op beeldvorming voor het beloop van de klachten. Er zijn grote cohort studies benodigd met inclusie van patiënten van achilles tendinopathie en waarbij conventionele beeldvorming (röntgenfoto, echografie, CT en/of MRI) is verricht, waarin multivariate analyses kunnen worden verricht.

Nieuwe innovatieve methoden van beeldvorming (bijvoorbeeld Ultrasound Tissue Characterisation, Shearwave elastografie en Ultrashort-Echotime MRI) dienen nader onderzocht en gevalideerd te worden.

 

Module Behandeling achilles tendinopathie

Er is consensus nodig naar de set van belangrijkste uitkomstmaten (‘core outcome measures’) voor patiënten met achilles tendinopathie. Hierin dienen de meningen van zowel behandelaars als van patiënten meegenomen te worden. De verwachting is dat in de nabije toekomst de kennislacune van de belangrijkste instrumenten om deze uitkomstmaten te meten (‘core outcome measurement sets’) zal worden opgevuld.

 

Het effect van patiënt educatie, belasting adviezen en oefentherapie is bij patiënten met midportion of insertie achilles tendinopathie onvoldoende onderzocht als initiële behandelingen. Het is van groot belang voor patiënten en zorgverleners in de 1e lijn om meer kennis te krijgen van effectiviteit van deze behandelingen als mono therapie of in combinatie. De waarde van andere conservatieve behandelingen is als monotherapie nog onvoldoende bekend. Tevens is er onvoldoende kennis over de toegevoegde waarde van operatieve behandelmodaliteiten in vergelijking met andere conservatieve behandelingen bij patiënten met midportion of insertie achilles tendinopathie. Consensus over de meest effectieve chirurgische techniek dient ook nog vastgesteld te worden. Daarin dient de terugkeer naar sport als uitkomstmaat meegenomen te worden. Grotere adequaat opgezette gerandomiseerde onderzoeken zijn benodigd om te komen tot minder onzekerheid over de behandel effecten.

 

Er is tevens onvoldoende kennis over factoren die invloed kunnen hebben op de effectiviteit van de behandeling van zowel midportion als ook insertie achilles tendinopathie. Deze factoren kunnen in de toekomst mogelijk beter bijdragen aan het individualiseren van de behandeling van patiënten met achilles tendinopathie.

 

Afsluitend dient meer hoogkwalitatief onderzoek uitgevoerd te worden naar met name aanpassingen in leefstijl en de werkbelasting bij patiënten met midportion of insertie achilles tendinopathie. Het meten van effecten op arbeidsparticipatie niveau is een belangrijke uitkomstmaat.

 

Module Prognose achilles tendinopathie op de lange termijn

Er is hoogkwalitatief onderzoek nodig naar de prognose op lange termijn, met name gericht op patiënten met klachten van een insertie achilles tendinopathie. Tevens dient zowel voor patiënten met klachten van een midportion achilles tendinopathie als ook patiënten met een insertie achilles tendinopathie hoogkwalitatief onderzoek opgezet te worden naar de terugkeer naar sport op lange termijn. Daarbij is het van belang om details over deze terugkeer naar sport te weten (achillespees belastende sport? Terugkeer in dezelfde sport? Terugkeer op hetzelfde niveau van sport? Terugkeer op prestatieniveau? Terugkeer zonder pijnklachten?). Daarnaast dienen factoren geïdentificeerd te worden die invloed hebben op de prognose voor zowel midportion als ook insertie achilles tendinopathie. Deze factoren kunnen in de toekomst bijdragen aan het beter voor kunnen lichten van de patiënten en het kiezen van de juiste behandelstrategie bij individuele patiënten.

 

Module Preventie van recidief achilles tendinopathie

Er is (hoogkwalitatief) onderzoek nodig naar preventieve interventies die de kans op een recidief achilles tendinopathie zouden kunnen doen afnemen. Dit onderzoek dient gericht te zijn op beide subtypen: midportion achilles tendinopathie en insertie achilles tendinopathie. De werkgroep adviseert om initieel de focus te leggen op het preventieve effect van oefentherapie en beheersing van de (sport)belasting. Daarbij is kennis benodigd van meetinstrumenten die een veilige terugkeer naar sport kunnen waarborgen.