Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Module – Risicofactoren en primaire preventie van achilles tendinopathie

Overweeg individuen met een tendinopathie van de onderste extremiteit in de voorgeschiedenis die gaan starten met bewegen of hun trainingsbelasting veranderen te informeren over het verhoogde risico op achilles tendinopathie. Overweeg om de volgende preventieve interventies te adviseren voor deze specifieke groep: een geleidelijke trainingsopbouw, gerichte krachtoefeningen van de kuitspieren en het dragen van voldoende warme kleding.

Overweeg alle individuen te adviseren om het gebruik van fluoroquinolonen-antibiotica te vermijden als alternatieve antibiotica beschikbaar zijn en het klinisch beeld dit toelaat.

> 3 jaar

Budget-neutraal; minder kosten door een verwachte lagere incidentie van achilles tendinopathie, maar de instructies van de interventies leiden mogelijk tot meer kosten.

Kennis van (sport)zorgverleners, patiënten en trainers, bekendheid met richtlijn. De gezondheidszorg en sportorganisaties moeten informatie verstrekkingen educatie faciliteren.

Onvoldoende motivatie of kennis bij de betrokkenen.

Voorlichting, educatie en nascholing van sportartsen, huisartsen, (sport)fysiotherapeuten, trainers en patiënten. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

Voorlichting op de website www.sportzorg.nl.

VSG, NHG, KNGF.

-

Module – Diagnose van achilles tendinopathie

Stel de diagnose midportion en insertie achilles tendinopathie op basis van de 4 vastgestelde klinische criteria.

Verricht geen aanvullend beeldvormend onderzoek indien het klachtenpatroon binnen alle 4 bovenstaande diagnostische criteria valt.

Overweeg aanvullend beeldvormend onderzoek indien het klachtenpatroon niet valt binnen alle 4 diagnostische criteria, het klachtenpatroon wel binnen alle 4 diagnostische criteria valt, maar er een onverwachte progressie of verandering in het klachtenpatroon is tijdens follow-up of een operatieve ingreep wordt overwogen.

Overweeg een verwijzing naar een medisch specialist bij blijvende onzekerheid is over de diagnose

of een onverwachte progressie of verandering in het klachtenpatroon.

1 tot 3 jaar.

Dalend door voorkomen (onnodig) aanvullend afbeeldend onderzoek en gerichtere verwijzingen.

Kennis bij de zorgverleners, bekendheid met richtlijn.

Onvoldoende motivatie of kennis bij de zorgverleners; gebrek aan lokale afspraken tussen verwijzers uit de 1e en 2e lijn; druk van de patiënten op de 1e lijns zorgverleners om tot beeldvorming of verwijzing naar een medisch specialist over te gaan.

Voorlichting, educatie, nascholing, samenwerkingsafspraken tussen de 1e en 2e lijns zorgverleners. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

VSG, NOV, NVvR, NHG, NHPR, KNGF.

-

Module – Beeldvorming van achilles tendinopathie

Submodule Welke aanvullende beeldvormende onderzoeken worden ingezet bij patiënten met achilles tendinopathie in de klinische praktijk?

Indien beeldvorming nodig wordt geacht, overweeg dan voor achilles tendinopathie een echografie of MRI onderzoek en voor insertie achilles tendinopathie specifiek kan aanvullend nog een röntgenfoto van de calcaneus worden overwogen.

1 tot 3 jaar.

Neutraal.

Aanvragers van beeldvorming zijn op de hoogte van de modaliteiten die voor achilles tendinopathie kunnen worden ingezet.

Geen.

Bij- en nascholing van zorgverleners die beeldvorming aanvragen en uitvoeren. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

VSG, NOV, NVvR, NHG, NHPR, KNGF.

-

Submodule Welke kwalificaties zijn benodigd om beeldvormend onderzoek in de praktijk te kunnen toepassen?

Laat het aanvullend beeldvormend onderzoek uitvoeren en beoordelen door de persoon met de hoogst mogelijke kwalificatie voor uitvoering van dit betreffende onderzoek.

> 3 jaar.

Neutraal.

Er is een adequaat scholingsaanbod voor zorgverleners die beeldvorming uitvoeren. Er wordt controle uitgeoefend op de kwaliteit van het toepassen van beeldvorming voor dit type indicaties.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners die beeldvorming toepassen; financiële barrières.

Een adequaat scholingsaanbod en een overzicht mogelijke scholingen op dit gebied.

VSG, NVvR, NHG en KNGF.

-

Submodule Welke bevindingen op aanvullend beeldvormend onderzoek zijn kenmerkend voor achilles tendinopathie?

Leg bij het toepassen van beeldvorming voor patiënten met een klinisch gediagnosticeerde achilles tendinopathie ten minste de volgende kenmerkende parameters vast: dikte van de pees, structurele veranderingen, mate van vascularisatie en calcificaties.

1 tot 3 jaar.

Neutraal.

Er is een adequaat scholingsaanbod voor zorgverleners die beeldvorming uitvoeren. Er wordt controle uitgeoefend op de kwaliteit van de verslaglegging.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners die beeldvorming toepassen.

Bij- en nascholing van zorgverleners die beeldvorming uitvoeren. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

 

VSG, NVvR, NHG en KNGF.

-

Submodule Welke bevindingen op aanvullend beeldvormend onderzoek hebben een voorspellende waarde voor het beloop van de ervaren klachten bij patiënten met achilles tendinopathie?

Voer geen beeldvorming uit voor het bepalen van de prognose van achilles tendinopathie.

Informeer patiënten met achilles tendinopathie bij wie beeldvorming is verricht dat de bevindingen op beeldvormend onderzoek geen relatie hebben met het te verwachten klachtenbeloop.

1 tot 3 jaar.

Dalend door voorkomen (onnodig) aanvullend afbeeldend onderzoek.

Aanvragers en uitvoerders van beeldvorming zijn op de hoogte van de kennis uit deze richtlijn. Aanvragers moeten bereid zijn om te investeren in een juiste communicatie naar de patiënt.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners die beeldvorming toepassen; perceptie van patiënten.

Bij- en nascholing van zorgverleners die beeldvorming uitvoeren; patiënten informatie. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

 

VSG, NOV, NVvR, NHG, NHPR, KNGF.

-

Module – Behandeling achilles tendinopathie

Overweeg om de Victorian Institute of Sports Assessment-Achilles (VISA-A) vragenlijst te gebruiken om het klachtenbeloop te evalueren.

Pas geen beeldvorming toe met als doel om het beloop van achilles tendinopathie te beoordelen.

1 tot 3 jaar.

Dalend door voorkomen (onnodig) aanvullend afbeeldend onderzoek.

Zorgverleners zijn op de hoogte van de kennis uit deze richtlijn.

Onvoldoende kennis bij zorgverleners die beeldvorming toepassen; financiële barrières; perceptie van patiënten.

Bij- en nascholing van zorgverleners die beeldvorming uitvoeren en patiënten met achilles tendinopathie behandelen; adequate patiënten informatie. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

 

VSG, NOV, NVvR, NHG, KNGF.

-

Informeer patiënten met chronische achilles tendinopathie dat op korte termijn geen of beperkte pijnreductie kan worden verwacht als gevolg van het natuurlijk beloop.

1 tot 3 jaar.

Budget-neutraal; mogelijk initieel stijgend doordat patiënten op zoek gaan naar een actieve behandeling. Uiteindelijk moet dit de klachtenduur echter verkorten en dus leiden tot minder lange zorgconsumptie.

De gezondheidszorg moet patiënt educatie faciliteren via adequate training van zorgverleners en faciliteren van betrouwbare resources voor patiënten.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners en patiënten.

Bij- en nascholing van zorgverleners; adequate patiënten informatie. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

Voorlichting op de websites www.sportzorg.nl en www.thuisarts.nl.

VSG, NOV, NHG, KNGF.

-

Adviseer een actieve behandeling: patiënt educatie, belasting adviezen en opbouwende krachtoefeningen van de kuitspieren.

Indien na 3 maanden structurele actieve behandeling geen verbetering is opgetreden, overweeg dan ESWT (maximaal 3-5 sessies), andere passieve modaliteiten of injectie behandelingen.

Wees terughoudend met het toepassen van NSAIDs en corticosteroïd injecties.

1 tot 3 jaar.

Dalend; mogelijk initieel stijgend doordat patiënten op zoek gaan naar een actieve behandeling. Uiteindelijk moet dit de klachtenduur echter verkorten en dus leiden tot minder lange zorgconsumptie. Daarnaast zal de groep non-responders op de initiele actieve behandeling nu een concreter overzicht van de opties hebben en dit leidt tot meer uniformiteit van de geleverde zorg voor deze groep.

De gezondheidszorg moet patiënt educatie faciliteren via adequate training van zorgverleners en faciliteren van betrouwbare resources voor patiënten; de informatiebronnen voor patiënten zijn up-to-date.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners en patiënten; onvoldoende financiële vergoeding, te weinig zorgverleners of tijd voor de zorgverleners om dit adequaat toe te passen, onvoldoende training van zorgverleners.

Bij- en nascholing van zorgverleners; adequate patiënten informatie. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

Voorlichting op de websites www.sportzorg.nl en www.thuisarts.nl.

VSG, NOV, NHG, KNGF.

-

Overweeg een operatieve ingreep alleen bij patiënten die niet herstellen na minimaal 6 maanden actieve behandeling. Informeer de patiënt over de onbekende effectiviteit van operatief ingrijpen ten opzichte van andere actieve conservatieve behandelingen en de potentiële complicaties van een operatie.

1 tot 3 jaar.

Budget-neutraal; er is wel een duidelijke indicatie stelling en overweging aangegeven in de richtlijn maar het tijdstip waarop een operatie kan worden overwogen verandert niet en daardoor zal er op de gemaakte zorgkosten waarschijnlijk geen grote verandering optreden.

Er is een adequaat scholingsaanbod voor orthopedisch chirurgen en zorgverleners die direct naar chirurgen kunnen verwijzen.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners; in sommige settings kunnen er financiële barrières zijn.

Bij- en nascholing van zorgverleners; adequate patiënten informatie. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

Voorlichting op de website www.sportzorg.nl

 

VSG, NOV, NHG, KNGF.

-

Laat de keuze voor een bepaalde behandelstrategie niet afhangen van patiëntkarakteristieken.

> 3 jaar.

Neutraal.

Er is een adequaat scholingsaanbod voor zorgverleners in dit werkveld.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners.

Bij- en nascholing van zorgverleners. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

 

VSG, NOV, NHG, KNGF.

-

Adviseer patiënten met een werk-gerelateerde achilles tendinopathie volgens dezelfde principes van patiënt educatie, belasting adviezen en oefentherapie te behandelen als eerste stap. Identificeer provocerende factoren die gerelateerd zijn aan de werkzaamheden en pas deze tijdelijk aan.

1 tot 3 jaar.

Dalend; door een structurele behandeling kan de arbeidsparticipatie uiteindelijk toenemen.

Er is een adequaat scholingsaanbod voor zorgverleners in dit werkveld.

Onvoldoende motivatie of kennis bij zorgverleners.

Bij- en nascholing van zorgverleners. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

VSG, NOV, NHG, KNGF, NVAB.

-

Module – Prognose achilles tendinopathie op de lange termijn

Informeer de patiënt dat er een kans bestaat dat de klachten op lange termijn nog aanwezig kunnen zijn.

Geef de patiënt informatie over het onvermogen om te voorspellen hoe lang de klachten op individuele basis gaan duren.

Informeer de patiënt dat de meerderheid van de sporters met achilles tendinopathie terugkeren naar sport, maar dat het onbekend is of dit op het oude (prestatie)niveau is en of dit volledig klachtenvrij kan worden gedaan.

1 tot 3 jaar.

Neutraal.

Er is een adequaat scholingsaanbod voor zorgverleners in dit werkveld.

Onvoldoende kennis bij zorgverleners.

Bij- en nascholing van zorgverleners. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

VSG, NOV, NHG, KNGF.

-

Module – Preventie van recidief achilles tendinopathie

Zorg ervoor dat er voldoende tijd wordt besteed aan actieve behandeling voordat de patiënt weer volledig wordt blootgesteld aan provocerende (sport)belasting. In de regel is terugkeer naar volledige (sport)belasting op zijn vroegst pas na enkele maanden mogelijk. Een terugkeer naar sport binnen enkele dagen is gerelateerd aan een grotere kans op recidief klachten.

Zorg voor een geleidelijke opbouw van de (sport)belasting na een doorgemaakte achilles tendinopathie of na een langere periode van relatieve inactiviteit.

Overweeg om oefentherapie van de kuitspieren te continueren na het verdwijnen van de achilles tendinopathie.

1 tot 3 jaar.

Dalend; minder kosten door een verwachte lagere recidief kans van achilles tendinopahtie.

Kennis van (sport)zorgverleners, patiënten en trainers, bekendheid met richtlijn. De gezondheidszorg en sportorganisaties moeten informatie verstrekkingen educatie faciliteren.

Onvoldoende motivatie of kennis bij de betrokkenen.

Voorlichting, educatie en nascholing van sportartsen, huisartsen, (sport)fysiotherapeuten, trainers en patiënten. De werkgroep zal een abstract opstellen om aan congresorganisaties aan te bieden. Daarnaast zal de werkgroep een basis presentatie opstellen, zodat de werkgroepleden laagdrempelig en uniform de resultaten van deze richtlijn kunnen dissemineren.

Voorlichting op de website www.sportzorg.nl

VSG, NHG, KNGF.

-