Verslag invitational conference

Notulen invitational conference richtlijn Hersenmetastasen

 

Datum: 22 februari 2018

Tijd: 15.00 tot 17.00 uur

Locatie: Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht

Aanwezig: A. Gijtenbeek (neuroloog, voorzitter richtlijnwerkgroep), H. Visée (neuroloog, Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN)), P. Hanssens (radiotherapeut, Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (LWNO), C. Gathier (Vereniging Arts-assistenten Neurologie (VAAN)), A. Compter (neuroloog, LWNO), H. Manders (Hersentumorcontactgroep Hersenletsel.nl), C. Niël (radiotherapeut, LWNO), E. Bongers (radiotherapeut, LWNO), M. Smits (neuroradioloog, NVvR), H. Folkersma (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), P. Wessels (neuroloog, LWNO), J. Jongen (neuroloog, LWNO), J. Zindler (radiotherapeut, LWNO), J. Buddeke (Kennisinstituut), M. Pols (Kennisinstituut).

 

Genodigd maar niet aanwezig: NVZ, NFU, STZ, ZKN, NIV/NVMO, NVALT, NVvN, NHG, Verenso, NAPA, NIP, V&VN, NFK, Patiëntenfederatie, Stichting Melanoom, ZiNL, ZN.

 

1. Opening

Anja Gijtenbeek heet iedereen welkom. De invitational moest op 18 januari worden geannuleerd vanwege de storm. Fijn dat de aanwezigen op zo korte termijn tijd konden vrijmaken.

 

2. Voorstelronde (naam, organisatie en functie)

Zie boven voor de aanwezigen.

 

3. Toelichting doel van de avond en proces richtlijnontwikkeling:

Doel van de avond is het verzamelen van input van verschillende partijen om uiteindelijk een complete richtlijn op te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft in het veld. Vervolgens bespreekt de werkgroep welke punten wel en welke niet worden meegenomen in de richtlijn.

 

De doelstelling is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, helder afgebakende richtlijn waarin de patiënt centraal staat.

 

4. Inleiding Hersenmetastasen en achtergrond richtlijn

Jaarlijks wordt bij meer dan 5000 patiënten de diagnose hersenmetastasen gesteld. Patiënten met hersenmetastasen hebben over het algemeen een slechte prognose. De specifieke symptomen van hersenmetastasen hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven. Het aantal patienten met hersenmetastasen neemt toe. Door nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van systemische kanker en van hersenmetastasen is de prognose van bepaalde groepen patienten met hersenmetastasen de laatste jaren verbeterd.

 

De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandeling en diagnostiek zijn aanleiding voor het herzien van de bestaande richtlijn. Daarnaast is het wenselijk de bestaande palliatieve richtlijn te verankeren in de richtlijn hersenmetastasen. Tenslotte voldoet de huidige richtlijn niet geheel aan de eisen voor opname in de richtlijnendatabase.

 

5. Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

Joost Jongen suggereert met betrekking tot samenstelling van de werkgroep om de huisartsen te betrekken als meelezer. Dit zal met het NHG worden besproken.

 

Han Manders geeft aan dat Hersenletsel.nl graag betrokken is in de commentaarronde.

 

Er wordt gevraagd naar de betrokkenheid van de werkgroep palliatieve zorg: Alexander de Graeff is nauw betrokken en maakt ook deel uit van de richtlijnwerkgroep.

 

Inleiding:

 

Diagnostiek:

Anamnese en neurologisch onderzoek:

Neuroradiologische diagnostiek:

Diagnostiek bij onbekende primaire tumor

Histologische verificatie

 

Behandeling

Indicatiestelling

Radiotherapie

Chirurgie

Systemische therapie

Recidief

Psychosociale zorg en begeleiding:

 

Organisatie van zorg

 

Rijvaardigheid

 

6. Vervolgprocedure

De notulen van deze bijeenkomst worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en zo nodig een prioritering moeten maken. Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie wordt gevraagd aan de wetenschappelijke verenigingen in de werkgroep. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie.

 

7. Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.