Verslag invitational conference

Datum: 29 mei 2018

Tijd: 14:00 tot 16:00 uur

Locatie: Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht (vergadercentrum eerste verdieping)

Aanwezig: J.H.B. (Jan) Geertzen (VRA, voorzitter), J.S. Rietman (VRA), A. Auwerda (Harteraad), E. Dierink (V&VN), S. Steenbergen (V&VN), F. de Valk (V&VN), I. Van Duursen (Verenso), I.H. Folkersma (IGJ), Y. Van der Tuijn (IGJ), C. Vergeer (NVOS-Orthobanda), E. Prinsen (KNGF) G.J. Renzenbrink (Revalidatie NL), L. Van de Ven-Stevens (EN), P. Verstraten (EN), S. (Saskia) Persoon (Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten).

Genodigd maar niet aanwezig: ZINL, NOV, NVvH, NVA, NVZA, NIP, ISPO, NVAB, NHG, NAPA, Patiëntenfederatie Nederland, KorterMaarKrachtig, ZN, NVZ, NFU, STZ, ZKN

 

Opening

Jan opent de vergadering en heet iedereen welkom. Er wordt een kennismakingronde gehouden.

 

Toelichting doel van de middag en proces richtlijnontwikkeling

Saskia geeft een korte presentatie waarin een toelichting wordt gegeven op het doel van een Invitational en de ontwikkeling van richtlijnen.

 

Vandaag willen we graag inventariseren welke knelpunten men ervaart rondom de te ontwikkelen richtlijn en wat er leeft. Met de verkregen input gaat de werkgroep aan de slag. De doelstelling van dit project is het ontwikkelen van een helder afgebakende multidisciplinaire richtlijn waarin de patiënt centraal staat, welke aansluit op de praktijk en de bestaande zorgprocessen, en waarin een plan is opgenomen voor de implementatie van de richtlijn.

 

We hebben de NVvH, de NVA en de NIP ook uitgenodigd voor deze bijeenkomst en voor participatie in de werkgroep, maar deze verenigingen hebben momenteel helaas nog geen afvaardiging kunnen vinden.

 

Aanleiding voor de herziening van de richtlijn

Jan beschrijft de aanleiding voor de herziening van de richtlijn. Er is voor sommige onderdelen uit de oude richtlijn nieuwe literatuur voorhanden. Daarnaast zijn er mogelijk nieuwe vragen die nu beantwoord kunnen/moeten worden.

 

De vorige versie van de richtlijn moest aan een aantal van te voren vastgestelde randvoorwaarden voldoen. Zo was bepaald dat de richtlijn zich voornamelijk zou moeten richten op vaatpatiënten, en de periode zou beslaan van indicatie voor een amputatie tot aan de eerste prothesevoorziening. Deze randvoorwaarden zijn nu niet meer zo stringent, al zullen de patiënten met vaatproblemen nog steeds wel de grootste patiëntengroep uitmaken. Hier staat tegenover dat de trauma- en oncologische patiënten vaak langer in behandeling blijven, en dat er vaak bij deze patiënten op het gebied van de prothesevoorziening meer discussie is met de zorgverzekeraars.

 

Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

De aanwezigen worden gevraagd naar de ervaren knelpunten in de huidige zorg, en de onderwerpen die opgenomen zouden moeten worden in de richtlijn. De volgende knelpunten/suggesties voor de richtlijn zijn aangedragen en besproken:

 

Men wordt gevraagd of er onderwerpen/hoofdstukken uit de oude richtlijn zijn die niet terug hoeven te komen in de herziening, en welke onderwerpen echt prioriteit hebben. Het laten afvallen van onderwerpen blijkt erg lastig. Mogelijk kunnen we een aantal hoofdstukken samenvoegen; het hoofdstuk complicaties zou bijvoorbeeld geïntegreerd kunnen worden in andere hoofdstukken.

 

De volgende punten worden genoemd als prioriteit:

 

Overige besproken punten

Er wordt gevraagd of het niet goed zou zijn om een databank op te zetten waarbij de uitkomsten van bepaalde type operaties/protheses worden opgenomen. Jan geeft aan dat er wel onderzoek wordt gedaan, maar dat dit onderzoek door het retrospectieve karakter vaak tijdrovend is. In Zweden liep een project waarbij prospectief gegevens werden verzameld in een databank, maar dit is in verband met privacyregels gestopt. Elders lopen ze tegen dezelfde moeilijkheden aan. Ook is de vraag wat je precies moet gaan meten. Soms is er bijvoorbeeld geen verband tussen de kwaliteit van leven en de kwaliteit van de prothese.

 

Een aantal onderwerpen zou mogelijk alleen een update behoeven. Saskia geeft aan dat de hoeveelheid werk dan toch tegen kan vallen. In de oude richtlijn is de methodologische kwaliteit van de geïncludeerde studies beoordeeld met EBRO, tegenwoordig gebruiken we GRADE. Alle geïncludeerde studies zouden dus opnieuw beoordeeld moeten worden.

 

Er wordt geopperd dat het misschien goed is om in plaats van algemene revalidatiedoelen, de doelen voor de verschillende zorgverleners te specificeren. Dit zal gezien beperkt de evidence die in dit vakgebied beschikbaar is, wellicht moeilijk worden.

 

De ergotherapeuten en verpleegkundigen zijn nu niet vertegenwoordigd in de werkgroep. Jan geeft aan dat dit zo gegroeid is uit het verleden (deelnemers oude richtlijn/betrokkenheid bij andere projecten). Saskia legt uit dat de samenstelling van de werkgroep naar aanleiding van de Invitational nog kan veranderen, en als de verenigingen graag willen deelnemen aan de werkgroep (of klankbordgroep) dat we dat dan graag terug horen.

 

De geriaters zijn een aantal keer genoemd tijdens de bijeenkomst. De betrokkenheid van de geriaters bij deze patiëntengroep hangt af van lokaal beleid. Jan ligt toe dat meestal de specialist ouderengeneeskunde en de revalidatiearts betrokken zijn.

 

Vervolgprocedure

De notulen van deze avond worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zullen keuzes gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.