Knelpunteninventarisatie

Knelpunten/opmerkingen aangedragen door stakeholders

Reactie werkgroep

NBOT: De keuze van een spreidbroekje is afhankelijk van de orthopeed. De ene orthopeed heeft positievere resultaten met een bandage of met een camp spreider. Vaak maken de orthopeden de keuze als een cliënt heel jong is onder de 5 á 6 maanden een bandage te gaan dragen. De cliënten kunnen hier beter in bewegen dan een camp spreider. Zodra de cliënt te actief/ te sterk wordt voor een bandage dan een camp spreider te gebruiken. Voorwaarden zijn het activiteitsniveau van de cliënt, de leeftijd van de cliënt, de lengte van de cliënt. Maar zoals reeds eerder benoemd is het afhankelijk van de orthopeed. Er zijn ook orthopeden die de keus aan ons laten welke spreidbroekje of bandage wij gebruiken.

NBOT: Verschillen bij de orthopeden in het aantal keer dat de cliënt gecontroleerd wordt op de vooruitgang van DDH. Dit is zowel bij de instrumentenmakers als bij de orthopeden divers.

Dit wordt geadresseerd in module 3a en 4a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit wordt geadresseerd in module 3b en 4b

NVFK: ik mis in de signalering dat het soms onduidelijk is wie er onderzoek zou moeten doen. In mijn ogen is dit de CB arts, mogelijk sommige verpleegkundigen ook. Hoe zit dit bij een belastende familie anamnese of langdurige stuitligging? Er is dan geen standaard protocol wat gevolgd moet worden. Tevens vroegtijdige Voorkeurshouding, vanaf dag 1 zichtbaar is een reden om extra naar de heupen te kijken, ik mis hierin de expertise van het cb.

Dit wordt beschreven in de JGZ richtlijn. https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/heupdysplasie

 

Een jeugdarts neemt deel in de werkgroep voor goede aansluiting vanuit de JGZ.

AJN: ja, de samenwerking met de radiologen zou nog een plek kunnen krijgen (termijn van echo, terugkoppeling, doorverwijzing na positieve uitslag)

Dit valt deels buiten de afbakening van de richtlijn, maar in de organisatie van zorg en in module 1 zal hier wel aandacht voor zijn.

VAH: Communicatie met / voorlichting aan ouders/verzorgers. Voorstel uitgangsvraag, al dan niet als onderdeel van 'organisatie van zorg': hoe kan de communicatie met en voorlichting aan ouders/verzorgers worden vormgegeven?

Dit zal verder uitgewerkt worden in de organisatie van zorg en in de te ontwikkelen thuisarts situaties.

VRA: afbakening van de richtlijn: het gaat in deze richtlijn om baby’s tot de leeftijd van een jaar zonder ander onderliggende medische problematiek zoals bv een CP of NMA etc.

VRA: onder diagnostiek, screening en follow-up: 3. Kwaliteit van de echografie in diverse ziekenhuizen.

Aangepast in afbakening

 

 

Dit valt buiten de afbakening van de richtlijn, maar is wel aandacht voor in module 1.

Geen commentaar vanuit IGJ, ZN, NOV, ZiNL, Patientenfederatie Nederland, V&VN, en VGN

Geen reactie van: NAPA, NFU, NVZ, STZ, NVR, NVK en NHG.

-