Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn ‘Perioperatief traject’ is voor een deel van de modules systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de hiervoor opgestelde zoekvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen even op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Kennislacunes bij module stap 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10, 11, 12

Niet van toepassing.

 

Module 4

Het is niet (of onvoldoende) onderzocht of een dagbriefing bij de start van een operatie tot minder complicaties leidt.

 

Module 6

Het is niet (of onvoldoende) onderzocht welke onderdelen van de time-out essentieel zijn en tot minder mortaliteit en postoperatieve complicaties leiden.

 

Module 7

Het is onvoldoende onderzocht of een dedicated operatieteam tot minder mortaliteit en complicaties leidt en tot betere efficiëntie rondom operaties.