Addendum 1 & 2

Addendum 1

Centra met expertise voor de behandeling van kinderen met overgewicht, obesitas en morbide obesitas, welke kinderen met een extreem verhoogd GGR kunnen verwijzen voor een klinische opname zoals hierboven beschreven. Criteria waar deze expertisecentra aan dienen te voldoen:

 

Zorg:

 

Wetenschap:

 

Onderwijs:

 

Behandelstappen expertisecentra:

Enkel in geval er geen sprake is van een directe levensbedreigende situatie als gevolg van het overgewicht.

 

Stap 1: GLI gedurende 1 jaar (Zorgstandaard 1). Indien dit echter na 1 jaar onvoldoende succesvol is geweest, of reeds eerder de GLI gezien de ernst van de problematiek ontoereikend wordt geacht; ga naar stap 2.

Stap 2: GLI-plus (Zorgstandaard 1), waarbij een assessment plaats dient te vinden naar onderliggende etiologische en prognostische factoren bij het kind en zijn systeem door een multidisciplinair team.

Stap 3: Zo nodig dienen naast de huidige GLI-plus (Zorgstandaard 1), extra modules te worden ingezet (matched care) zoals een module kortdurende diagnostische opname in eigen centrum of een module systeemtherapie en/of leer-/gedragsstoornissen waarbij de competenties van hulpverleners uit een kinder- en jeugd psychiatrisch centrum nodig zullen zijn en onder die indicatie de jeugd-GGZ betrokken zal worden bij de interventies.

 

Vanaf stap 2 dient het diagnostische en therapeutisch proces onder supervisie van het multidisciplinaire team van het expertisecentrum te liggen. De casemanager houdt contact met de interventies die buiten het centrum worden vormgegeven. Indien na 1 jaar GLI-plus sprake blijkt van therapieresistentie en het multidisciplinaire team gezamenlijk van mening is dat voortzetting van het ambulant traject niet tot verbetering zal leiden in de toekomst, dan volgt als patiënt en zijn systeem hiertoe gemotiveerd kunnen worden stap 4.

 

Stap 4: Klinische opname vanwege observatie en diagnostiek: kinderen met een extreem verhoogd GGR waarbij een goede overdracht van het multidisciplinaire expertise team noodzakelijk is en het team intensief contact blijft houden over de vorderingen gedurende de opname. In geval van een reeds opgestarte systeemtherapeutische interventie, zal bij voorkeur de eigen systeemtherapeut betrokken worden in de opname om het systeem optimaal te kunnen behandelen. De opname dient in dit geval gezien te worden als onderdeel van de reeds ingezette systeemtherapeutische interventie, met als doel om terugval in systeemproblematiek na de opname te voorkomen.

 

Het doel van de opname is primair om ambulante behandeling succesvol te kunnen laten zijn.

 

Stap 5: Terugkeer van het kind en zijn systeem, aan het einde van de klinische opname, naar het multidisciplinaire team (onder supervisie) van het expertisecentrum voor voortzetting ambulante GLI plus behandeling en daar waar mogelijk vervolgens step down in de lokale keten.

 

Versiedatum juni 2016. Opgesteld door: Stuurgroep Obesitas bij Kinderen, NVK (obesitas@nvk.nl) Zorgstandaard Obesitas, 2012 (https://www.zorginzicht.nl/kwaliteitsinstrumenten/obesitas)

 

Addendum 2

Aangewezen centra voor indicatiestelling klinische opname voor kinderen met ernstige obesitas.

 

Indien u patiënten heeft die u voor indicatiestelling klinische opname wil verwijzen, dan kan dat via een van onderstaande centra. Indien u in aanmerking wilt komen om als expertise centrum aangemerkt te worden dan kunt u dat melden via obesitas@nvk.nl.

 

Jeroen Bosch Ziekenhuis (Centrum Gezonde Leefstijl), E.G. van Mil, kinderarts-endocrinoloog UMCU (COACH), A. Vreugdenhil, kinderarts-MDL Rijnstate Ziekenhuis I. von Rosenstiel, kinderarts VUMC, locatie Louwesweg S. Bouma- de Jongh, kinderarts Erasmus MC- Sophia (Centrum Gezond Gewicht), E.L.T. van den Akker, kinderarts-endocrinoloog.