Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1 tot 3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Bied een klinische opname aan, aankinderen met een extreem verhoogd GGR en

minstens één van de volgende medische urgenties:

-ernstige OSAS;

-diabetes mellitus type 2;

-pseudo tumor cerebri;

-leverfalen of leverfibrose;

-invaliderende gewichtsproblematiek.

Het doel van deze opname is het bereiken van een zo snel mogelijke verantwoorde afname van overgewicht om de medische complicatie te reduceren of te behandelen.

 

Bied een klinische opname aan, aan kinderen met een extreem verhoogd GGR en bij wie de ambulante maximaal intensieve GLI in een expertisecentrum (of onder supervisie van expertisecentrum) onvoldoende succesvol geweest. De criteria voor succes zijn:

-Gewichts stabilisatie bij kinderen in de groei.

-Gewichts verlies van ≥ 5% na één jaar behandeling en handhaving hiervan in de fase van onderhoud bij uitgegroeide kinderen met een matig verhoogd GGR.

-Gewichts verlies van ≥ 10% na één jaar behandeling en handhaving hiervan in de fase van onderhoud bij uitgegroeide kinderen met een sterk verhoogd GGR.

 

Richt de opname op observatie en diagnostiek van het kind en het gezinssysteem om de blokkade(s) te identificeren met als doel om de ambulante GLI+ -behandeling van het verwijzende expertisecentrum hiermee gericht op gang te kunnen brengen.

<1 jaar

Geen

Kennis van de aanbevelingen

Gebrek aan Kennis van de aanbevelingen

Verspreiding richtlijn

NVK, en andere autoriserende partijen

geen

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, et cetera.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.