Kennislacunes

Module: Barrières en ondersteunende factoren voor succes GLI

Het is onduidelijk welke factoren gerelateerd zijn aan de kans op succesvolle GLI bij kinderen met obesitas.

 

Module: Eigenschappen goede GLI

Het is onduidelijk welke componenten van GLI toegevoegde waarde hebben bij kinderen en adolescenten met overgewicht en obesitas.

Er is behoefte aan meer vergelijkend onderzoek naar de effectiviteit van de verschillende typen interventies binnen een GLI (i.e. vergelijking van GLI’s die op één component verschillen zoals twee verschillende interventies gericht op eetgedrag).

Er is behoefte aan meer vergelijkend onderzoek naar het toevoegen van extra componenten aan een GLI (bijvoorbeeld executieve functietraining).

Er is behoefte aan een pediatrisch equivalent van het document ‘werkzame elementen van gecombineerde leefstijl interventies’ zoals uitgebracht door het RIVM. Op basis van de huidige literatuur is het echter moeilijk om die te maken. Daarom adviseert de werkgroep om over afzienbare tijd (bijvoorbeeld twee jaar) de literatuur te herevalueren om te beoordelen of een dergelijk document dan wel ter realiseren is.

 

Module: Onderhoudsfase en begeleidingsfase

Het is onduidelijk was succesvolle elementen zijn in een onderhoudsinterventie voor kinderen met overgewicht /obesitas, die een behandelprogramma hebben doorlopen.

Het is onduidelijk wat de effecten (BMI z-score, kwaliteit van leven en co-morbiditeit) zijn op de lange termijn na het doorlopen van een onderhoudsbehandeling. 

 

Module: Klinische opname

Er is een kennislacune op het gebied van het langere termijn effect van een diagnostische klinische opname op de BMI-z score en co-morbiditeit. Data van de diagnostische klinische opname bij Merem worden verzameld en zullen worden geëvalueerd door het Zorginstituut Nederland (ZIN).

 

Module: Cognitieve gedragstherapie

Het is niet duidelijk is wat het effect is van cognitieve gedragstherapie op kwaliteit van leven bij kinderen met obesitas. Kwaliteit van leven bleek geen uitkomstmaat te zijn binnen de geselecteerde studies.

Gedurende de ontwikkeling van deze richtlijn rees de vraag wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn van cognitief gedragstherapeutische behandelprogramma' s voor kinderen met eetstoornissen daar in de dagelijkse praktijk binnen de groep kinderen met obesitas geregeld gestoord eetgedrag wordt waargenomen. Deze vraag kon binnen de search niet meer worden meegenomen.

 

Module: eHealth en mHealth

Er is nog weinig onderzoek naar de effectiviteit en kwaliteit van de verschillende eHealth toepassingen, er wordt er voor eHealth geen specifieke effectiviteits-en kwaliteitscriteria gehanteerd.

Onderzoek naar de factoren die implementatie van eHealth beïnvloeden. Onduidelijk is welke factoren de acceptatie of therapietrouw van eHealth behandelingen positief dan wel negatief beïnvloeden. De acceptatie en bruikbaarheid van digitale tools wordt nauwelijks onderzocht (Hermsen, 2019). Acceptatie en bruikbaarheid zijn voorwaarden voor effectieve gedragsverandering.

Het is nog onduidelijk hoe feedback van digitale technologie wordt gemodereerd door ontvanger en hoe zorggebruikers met informatie omgaan.

Het is nog onduidelijk welke eHealth interventie voor wie werkt in welke context. Jongeren met obesitas en ouders van jongeren met obesitas zijn geen homogene groepen.

Er zijn nog geen onderzoeken verricht waarin specifiek gekeken is naar de perceptie van kinderen met obesitas en hun ouders ten aanzien van eHealth.

Er zijn nog geen onderzoeken verricht waarin reguliere zorg is vervangen door een eHealth interventie.

Onderzoek mist waarin de ene groep een behandelprogramma met een gepersonaliseerd eHealth programma krijgt aangeboden en een andere groep die het programma niet krijgen aangeboden.

De positieve effecten van beeldschermzorg op de kosten zijn in de gezondheidszorg tot dusverre nog niet overtuigend bewezen. Voor een GLI behandeling zijn er geen onderzoeken op dit gebied bekend.

Hermsen geeft aan dat onderzoek om effectiviteit van digitale tools te meten vraagt om andere onderzoeksmethoden dan RCT’s Deze manier van onderzoeken is te duur, te langzaam en vraagt bovendien dat interventie stabiel blijft gedurende de interventie. Als het onderzoek eindelijk klaar is de digitale tool inmiddels alweer verouderd. Daarnaast geven RCT’s geen antwoord op de vraag wat werkt voor wie in welke situatie.

 

Module: Medicamenteuze behandeling

Er zijn onvoldoende studies met langere follow-up dan 6 maanden met onder andere metformine bij kinderen. Nieuwe medicamenten die deels al voor volwassenen door de FDA geregistreerd zijn nog niet, behoudens in studie-verband, beschikbaar voor kinderen (zie bijlage).

 

Module: Bariatrische Chirurgie

Het is onduidelijk wat de gunstige en ongunstige effecten zijn van het uitvoeren van een bariatrische ingreep bij een adolescent met overgewicht, vergeleken met een niet-operatieve behandeling?

 

Module: Criteria voor bariatrische chirurgie bij kinderen

Het is onduidelijk welke prognostische factoren een succesvolle uitkomst voorspellen bij kinderen (< 18 jaar) die een bariatische ingreep ondergaan.