Kennislacunes

Module 1 Effectiviteit high flow

De PICO zoals die beschreven is bij deze uitgangsvraag kan op basis van de huidige literatuur maar zeer beperkt tot niet worden beantwoord. De PICO kan derhalve als kennislacune blijven staan.

 

Module 2a Monitoring

Het ontbreekt aan studies waarin monitoring van high flow met behulp van een multivariabel prognostisch model zowel intern als óók extern gevalideerd is. Er is behoefte aan dergelijk onderzoek niet alleen voor de patiënten met een bronchiolitis maar ook met een pneumonie of astma exacerbatie. De studies die beschreven zijn, zijn met name uitgevoerd op een kinder-IC. Er is behoefte aan studies naar effectiviteit en monitoring van high flow op de kinderafdelingen bij verschillende ziektebeelden.

 

Module 2b Plaats monitoring

-

 

Module 3 Verneveling

Nadere klinische studies bij kinderen zijn dringend gewenst gezien de toenemende toepassingen van hoge flow behandeling met ernstige respiratoire problemen waarbij een combinatie van oxygenatie-therapie en lokale pulmonale inhalatietherapie gewenst is.

 

P: kinderen met dreigende respiratoire insufficiëntie ten gevolge van bronchiolitis, pneumonie, luchtweginfectie, respiratoir falen, preschool wheeze, astma en viraal piepen of peuterastma;

I: vernevelen van inhalatiemedicatie bij kinderen via hoge flow toedieningssystemen;

C: vernevelen niet via hoge nasale flow toedieningssystemen maar via een afzonderlijke (jet)-vernevelaar of ander device;

O: astma scores, longdepositie (aerosol delivery; depositie op een multi-stage liquid impinger of Anderson cascade impactor, spectrophotometry) opnameduur, comfort.

 

Module 4 Transport

Er bestaat geen literatuur over de effectiviteit van high flow versus een non-rebreathing tijdens transport. Ook bestaat er geen literatuur over de maximale tijdsduur van een transport aan de high flow.

 

Module 5 Afbouwen

Er bestaat geen literatuur over de timing en manier van afbouwen van high flow. Ook bestaat er geen literatuur over de maximale tijdsduur van high flow. De uitgangsvraag blijft onbeantwoord, de onderzoeksvraag luidt daarom: Op welke wijze dient high flow te worden afgebouwd?

 

Extra kennishiaat: Voeding tijdens high flow
Er is geen (goede) literatuur over hoe men dient om te gaan met voeding tijdens toediening van high flow.