Algemene inleiding

Aanleiding en doel van deze richtlijn

Sinds enkele jaren is er een grote toename van het gebruik van high flow zuurstoftherapie (verder: high flow) voor patiënten met toegenomen zuurstofbehoefte en/of ademarbeid. Met high flow kan door middel van nasale canules, een zogeheten neusbril, op gecontroleerde wijze bevochtigde en verwarmde lucht worden toegediend, met 21 tot 95% O2. High flow is inmiddels niet alleen voorbehouden aan de intensive care (IC), maar wordt ook in toenemende mate gebruikt op de algemene kinderafdelingen en de spoedeisende hulp (SEH). Het is echter onduidelijk wat de exacte plaats is van high flow in het pallet van respiratoir ondersteunende modaliteiten.

 

Doel van deze richtlijn is om aan de hand van bestaande evidentie, expert opinie en het patiëntenperspectief tot consensus te komen in welke situatie en bij welke patiënten met toegenomen zuurstofbehoefte en/of ademarbeid high flow op een veilige manier kan worden ingezet op de algemene kinderafdeling, SEH, alsmede tijdens transport.

 

Afbakening van deze richtlijn

Deze richtlijn richt zich op het gebruik van de high flow in de algemene praktijk bij kinderen met toegenomen zuurstofbehoefte en/of ademarbeid door respiratoire insufficiëntie als gevolg van bronchiolitis, pneumonie, luchtweginfectie, preschool wheeze, astma, viraal geïnduceerd piepen of peuterastma. Kinderen met chronische luchtwegaandoeningen en premature neonaten vallen niet binnen de afbakening van deze richtlijn gezien de andere indicatiestelling

In deze richtlijn worden de volgende onderwerpen behandeld:

 

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen die in aanmerking komen voor ondersteuning met een high flow op de algemene kinderafdeling en de SEH. De richtlijn is primair bedoeld voor kinderartsen-(pulmonologen), kinder-IC artsen, kinderverpleegkundigen, spoedeisendehulpartsen en ambulanceverpleegkundigen.

 

Voor patiënten

Wanneer kinderen door een door een lage luchtweg- of longontsteking of een astma-aanval niet voldoende zuurstof in hun bloed kunnen opnemen, dan kan de arts er voor kiezen om deze zuurstof via een zogeheten neusbril toe te dien. Twee kleine slangetjes worden dan in de neus geplaatst en via deze slangetjes wordt lucht met extra zuurstof in de neus geblazen.Deze lucht is droog en koud en mag daardoor in slechts een kleine hoeveelheid gegeven worden. Via een relatief nieuw systeem, high flow, kan de zuurstof bevochtigd en verwarmd worden, waardoor een grotere luchtstroom met meer zuurstof gegeven kan worden en het kind mogelijk ook wat meer ondersteundwordt met de ademhaling. Deze techniek wordt al langere tijd gegeven aan kinderen op de kinder-intensive care en wordt ook steeds vaker gebruikt op de algemene kinderafdelingen. In deze richtlijn wordt vastgelegd hoe dit gedaan dient te worden en voor welke patiënten dit gebruikt kan worden.