Kennislacunes

De kennislacunes per module zijn hier gebundeld.

 

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van deze richtlijn is systematisch gezocht naar onderzoek waarvan de resultaten bijdragen aan een antwoord op de uitgangsvragen. Bij elke uitgangsvraag is door de werkgroep nagegaan of er (aanvullend) wetenschappelijk onderzoek gewenst is om de uitgangsvraag te kunnen beantwoorden. Een overzicht van de onderwerpen waarvoor (aanvullend) wetenschappelijk van belang wordt geacht, is hier voor alle modules bij elkaar gezet.

 

Module 1 Behandelbesluit aneurysma

Deze module bevat onderdelen uit de er op volgende modulen, de hiaten staan onder de betreffende module.

 

Module 2 Risicofactoren SAB bij een ongeruptureerd aneurysma

Het is onbekend wat de toegevoegde waarde is van de niet in de PHASES-score opgenomen risicofactoren (roken, belaste familieanamnese, irreguliere vorm, aangetoonde groei). Daarnaast is de PHASES-score nog niet extern gevalideerd.

 

Het is onbekend of met aneurysma-wand beeldvorming een betere inschatting gemaakt worden van het toekomstige ruptuurrisico dan bij de PHASES score.

 

Het is onbekend of met aneurysma-wand beeldvorming een betere inschatting gemaakt worden van het toekomstige groeirisico dan de ELAPSS score.

 

Module 3 Preventieve interventie aneurysma

Het is onbekend of een afwachtend beleid met follow-up imaging de uitkomst verbeterd ten opzichte van preventieve endovasculaire of neurochirurgische behandeling.

 

Het is onbekend welke behandelmodaliteit het beste gekozen kan worden bij gelijke geschiktheid van zowel endovasculaire als open chirurgische behandeling bij verscheidenheid van locatie van het aneurysma (BA, ICA, MCA, ACOM).

 

Het is onvoldoende bekend wat het risico op ruptuur na preventieve behandeling van het aneurysma is.

 

Module 4 Follow-up beeldvorming bij niet preventief behandelde intracraniële aneurysmata

Het is onbekend of follow-up met beeldvorming de prognose verbetert in vergelijking met geen controle beeldvorming van het niet behandelde aneurysma.

 

Het is onbekend wat is het beste tijdsinterval om beeldvorming te herhalen bij ongeruptureerde intracraniële aneurysmata die niet preventief endovasculair of neurochirurgisch behandeld worden.

 

Module 5 leefstijladviezen

Het is onbekend of een medicamenteuze behandelingsstrategie (bv aspirine, bloeddrukverlaging, statine) het toekomstige risico op groei of ruptuur verlaagt.

 

Module 6 Organisatie van zorg en behandelteam

Het is onbekend hoeveel SAB patiënten een behandelcentrum per jaar moet behandelen voor een optimale uitkomst.

 

Het is onbekend hoeveel SAB patiënten een individuele behandelaar (neurochirurg of interventionalist) moet behandelen voor een optimale uitkomst.

 

Module 7 Screening bij eerstegraads familieleden van patiënten met een aneurysmatische subarachnoïdale bloeding en/of ongeruptureerd intracranieel aneurysma

Het is onvoldoende bekend of screenen van familieleden van SAB patiënt kosten effectief is, indien er sprake is van één aangedaan eerstegraads familielid.

 

Het is onbekend wat de kans op het vinden van een aneurysma bij screening of op een SAB in de loop van het leven voor familieleden van patiënten met een ongeruptureerde intracranieel aneurysma is.

 

Het is onbekend of de verhoogde kans op een aneurysmatische bloeding binnen families met name verklaard wordt een door verhoogde kans op het ontstaan van aneurysmata, door een verhoogde kans op bloedingen uit aneurysmata, of door beide.

 

Module 8 Screening bij genetisch syndroom

Het is onbekend wat de waarde van screening is op intracraniële aneurysmata bij Marfan syndroom, Loeys Dietz syndroom, vasculair Ehlers Danlos, FMD, ADPKD.

 

Het is onbekend of screening bij Marfan syndroom, Loeys Dietz syndroom, vasculair Ehlers Danlos, FMD, ADPKD op intracraniële aneurysmata kosteneffectief is.

 

Module 9 Genetisch syndroom bij aneurysma

Niet van toepassing.