Kennislacunes

Module: Behandeling van een Miskraam

Wat is de kosteneffectiviteit van de verschillende behandelopties bij een miskraam?

 

Module: Antibiotica na chirurgische behandeling

Wat is de relatie tussen het al dan niet toedienen van antibiotica bij de chirurgische behandeling van een miskraam en de toekomstige fertiliteit?

 

Module: Lokale of algehele anesthesie

Zorgt manuele vacuümaspiratie voor minder pijn tijdens de chirurgische behandeling van een miskraam vergeleken met de conventionele zuigcurettage?

 

Leidt intraveneuze analgetica zoals fentanyl tot dezelfde uitkomsten als algehele anesthesie of lokale anesthesie?

 

Wat is de optimale analgesie bij de medicamenteuze behandeling van een miskraam?

 

Is er een verschil in de pijnbestrijding tussen een primipara en een multipara?

 

Module: Priming bij chirurgische behandeling

Leidt priming met misoprostol bij de chirurgische behandeling van een miskraam tot betere uitkomsten dan chirurgische behandeling zonder priming?

 

Toelichting:

Er is slechts één studie (Jabir, 2009) die het gebruik van misoprostol ter priming voorafgaand aan een chirurgische behandeling onderzocht bij vrouwen met een niet-vitale graviditeit. Bij voorkeur volgt er een grotere studie naar het gebruik van misoprostol ter priming van de vrouwen met specifiek een niet-vitale zwangerschap, die zich mogelijk ook richt op lange termijnuitkomsten zoals fertiliteit en vroeggeboorte in een volgende zwangerschap. Als er meer studies over dit onderwerp worden gepubliceerd zal met meer zekerheid uitspraken gedaan kunnen worden over priming bij een miskraam.

 

Leidt priming met mifepriston bij de chirurgische behandeling van een miskraam tot betere uitkomsten dan chirurgische behandeling zonder priming?

 

Module: Mifepriston + misoprostol vs. misoprostol

Leidt mifepriston + misoprostol of misoprostol alleen tot betere uitkomsten bij de medicamenteuze behandeling van een miskraam?

 

In Nederland loopt sinds medio 2018, net voor het verschijnen van de studie van Schreiber (2018) de TRIPLE M studie, een prospectief dubbelblind gerandomiseerd, placebo-gecontroleerde multicenter trial, waarin wordt gerandomiseerd tussen twee groepen namelijk A) 600 milligram mifepriston met na 48 misoprostol 2dd 400 microgram met 10 herhaling zelfde dosering misoprostol na 24 uur en B) placebo met na 48 uur 2dd 400 microgram misoprostol met herhaling zelfde dosering na 24 uur. De resultaten van deze studie in de Nederlandse situatie, moeten laten zien of er bevestigd wordt dat er een hogere percentage succesvolle behandeling van een niet-vitale zwangerschap is bij de combinatie mifepriston oraal 48 voorafgaand aan vaginale misoprostol ten opzichte van misoprostol alleen.

 

Wat is de optimale dosering en tijdsinterval voor de combinatietherapie mifepriston en misoprostol bij de medicamenteuze behandeling van een miskraam?

 

Module: Misoprostol eenmalig of herhaaldelijk

Wat is het advies ten aanzien van optimale dosering, herhaling en toedieningswijze inzake gebruik van Misoprostol na Mifepriston voorbehandeling?

 

Dient bij een herhaaldelijke toediening van misoprostol de tweede dosis precies dezelfde dosering te hebben als de eerste dosis?

 

Module: Toedieningsroute misoprostol bij medicamenteuze behandeling

Hoe dient het behandelbeleid eruit te zien bij een medicamenteuze behandeling van een miskraam?

 

Toelichting:

Het is niet duidelijk wat de optimale dosering en medicatie-intervallen zijn bij het toedienen van misoprostol voor de medicamenteuze behandeling van een miskraam.

 

Module: Follow-up na medicamenteuze behandeling

Dient de follow-up na een medicamenteuze behandeling van een miskraam middels een expectatief beleid of een echoscopisch onderzoek te worden uitgevoerd?

 

Welke aspecten van de anamnese van de vrouw zijn betrouwbaar en leidend bij de verwachting van een complete miskraam?

 

Wat is de waarde van de (urine) zwangerschapstest bij de follow-up van een miskraam?

 

Module: Behandeling miskraamrest

Hoe dient de behandeling van een zwangerschapsrest eruit te zien bij vrouwen met een miskraam?

 

Module: Chirurgische techniek bij miskraamrest

Wat is het beste moment voor een hysteroscopie bij de chirurgische behandeling van een miskraamrest?

 

Leidt in het geval van een chirurgische behandeling van een miskraamrest een hysteroscopische resectie of een chirurgische behandeling tot betere uitkomsten?

 

Is er ruimte voor (poliklinische) hysteroscopische verwijdering van een rest?

 

Toelichting:

Medio 2020 worden de resultaten van de HY-PER studie verwacht. Dit is een grote RCT met 572 patiënten die hysteroscopische resectie met chirurgische behandeling vergelijkt. De verwachting is dat de resultaten van deze studie meer richting kunnen geven aan de aanbeveling.

 

Module: Organisatie miskraamzorg

Leidt het organiseren van zorg in EPU’s tot betere uitkomsten in Nederland?

 

Toelichting: Gezien het gebrek aan bewijs van effectiviteit, maar ook de potentiele implicaties voor de organisatie van miskraamzorg in Nederland, kan de werkgroep niet adviseren dat alle zorg voor een miskraam plaats dient te vinden in een vroege zwangerschaps unit (Early Pregnancy Unit, EPU). De werkgroep is van mening dat verder onderzoek nodig is waarbij geëvalueerd wordt of EPU’s de klinisch en psychologische uitkomsten van vrouwen en hun partners rondom een miskraam verbeteren en identificeren welke factoren hiervoor van belang zijn.