Patiëntenversie van de richtlijn GORZ

Voor wie is deze informatie bedoeld?

De informatie in deze patiëntenversie van de NVK-richtlijn ‘Gastro-oesofageale reflux(ziekte) bij kinderen’ is bedoeld voor ouders/vertegenwoordigers of begeleiders van kinderen van 0 tot 18 jaar die te maken hebben met reflux of refluxziekte. Het doel is om belangrijke informatie te geven over wat gastro-oesofageale reflux en refluxziekte is, hoe dit te herkennen is en wat de behandelmogelijkheden zijn. Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw kind anders kan zijn dan in de tekst wordt beschreven.

 

Hoe is deze patiëntenversie van de richtlijn reflux(ziekte) bij kinderen tot stand gekomen?

Deze patiëntenversie is gebaseerd op de NVK-richtlijn ‘Gastro-oesofageale reflux(ziekte) bij kinderen’. In de richtlijn ‘Gastro-oesofageale reflux(ziekte) bij kinderen’ staat beschreven wat gastro-oesofageale reflux en refluxziekte is en hoe u dit kunt herkennen. Ook is erin vermeld hoe refluxziekte behandeld kan worden. De richtlijn is geen wettelijk voorschrift. Een zorgverlener kan daarom besluiten om van de richtlijn af te wijken.

 

Wat is reflux(ziekte) en hoe kunt u dit herkennen?

Reflux is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder spugen. Reflux is een normaal verschijnsel dat verschillende keren per dag optreedt bij gezonde zuigelingen, kinderen en volwassenen. Meestal veroorzaakt dit geen of weinig klachten.

 

Refluxziekte treedt op als de reflux van maaginhoud leidt tot een combinatie van klachten zoals overmatig huilen, prikkelbaarheid, voedselweigering en groeivertraging bij zuigelingen. Bij zowel jongere als oudere kinderen zijn bijvoorbeeld het opgeven van bloed, zure oprispingen of pijn op de borst tekenen van refluxziekte. Pas vanaf een leeftijd van 8 jaar zijn kinderen in staat om iets te zeggen over klachten zoals zure oprispingen. Tussen 6 en 8 jaar hangt het af van het kind. Eventueel kunt u aangegeven dat uw kind zuur ruikt of een slecht ruikende adem heeft.

 

Hoe wordt door uw arts vastgesteld dat uw kind reflux of refluxziekte heeft?

Om vast te stellen of bij uw kind sprake is van gastro-oesofageale reflux of refluxziekte zal de (huis)arts willen weten welke klachten uw kind heeft en zal de arts uw kind lichamelijk onderzoeken.

 

Welke mogelijke behandelingen zijn er bij reflux(ziekte)?

Uw arts kan houdingsadviezen geven. Zo wordt bij zuigelingen (kinderen ≤12 maanden) met klachten van reflux rugligging tijdens het slapen geadviseerd. Omdat blootstelling aan sigarettenrook de symptomen van reflux bij zuigelingen kan verergeren, wordt geadviseerd om dit te vermijden. Bij oudere kinderen zou het advies kunnen zijn om te slapen in zijligging of om het hoofdeinde te verhogen, maar dit is afhankelijk van de klachten van uw kind. Daarnaast kunnen ernstig overgewicht, roken en de inname van alcohol symptomen van reflux bij oudere kinderen en wordt geadviseerd om deze factoren te vermijden. Het is aan te bevelen dat uw kind na ongeveer 3 maanden wordt gezien door de arts om te kijken hoe het gaat.

 

Als uw kind jonger is dan 12 maanden, alleen spuugt en goed groeit of alleen ontroostbaar huilt, hoeft het niet behandeld te worden. Als uw kind jonger is dan 12 maanden en klachten heeft die wijzen op refluxziekte, kan uw arts toelichting geven en is er een stappenplan voor de behandeling:

  1. De voeding wordt verdikt gedurende 2 weken
  2. Als dit niet genoeg werkt, wordt er gestopt met het geven van verdikte voeding en wordt een een koemelkeiwit vrij dieet geadviseerd voor gedurende 2 tot 4 weken.
  3. Als dit niet genoeg werkt, kunnen medicijnen worden gegeven. Het is belangrijk dat uw kind elke 2-4 weken door de arts wordt gezien om na te gaan of de medicijnen werken.
  4. Als na deze 4-8 weken maanden de klachten niet weg zijn, wordt uw kind naar een gespecialiseerd kinderarts verwezen.

 

Als uw kind ouder is dan 12 maanden en jonger dan 9 jaar en klachten heeft die wijzen op refluxziekte, of als uw kind ouder is dan 8 jaar en zure oprispingen en/of pijn op de borst heeft, is het stappenplan als volgt:

  1. Houdingsadviezen en medicijnen gedurende 2 tot 4 weken.
  2. Als de klachten terugkomen, wordt de medicatie gecontinueerd gedurende 3 maanden. Het is van belang dat uw kind elke 2 tot 4 weken door de arts wordt gezien. Eventueel kan tussentijds de dosering worden verhoogd.
  3. Als na deze 3 maanden de klachten niet verdwenen zijn, wordt uw kind naar een gespecialiseerd kinderarts verwezen.

 

Refluxziekte bij kinderen met een verstandelijke beperking

Bij kinderen met een verstandelijke beperking komt refluxziekte vaker voor dan bij kinderen zonder verstandelijke beperking. Doordat kinderen met een verstandelijke beperking soms moeilijk kunnen aangeven waar ze last van hebben en de klachten vaak lastig te begrijpen zijn, is het vaststellen van de klachten bij deze kinderen vaak moeilijker. De informatie die in deze patiëntenversie van de richtlijn is beschreven geldt in grote lijnen ook voor kinderen met een verstandelijke beperking.

 

Vragen

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben neemt u dan contact op met uw behandelend arts.