Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Het varicellazostervirus (VZV) is een van de meest voorkomende virussen. Het veroorzaakt waterpokken, een infectieziekte met een hoge incidentie op jonge leeftijd in landen met een gematigd klimaat. Waterpokken is in Nederland een frequent voorkomende, zeer besmettelijke kinderziekte waarvoor meestal geen medische interventie nodig is. Alertheid op complicaties is echter geboden bij pasgeborenen, patiënten met een verminderde afweer en zwangeren. De richtlijn uit 2010 bevatte aanbevelingen over preventie van waterpokken met vooral aandacht voor postexpositieprofylaxe (PEP) in de vorm van varicellazoster-immunoglubuline (VZIG) en antivirale middelen, opsporing van gevoelige personen en indicaties en aanbevelingen ten aanzien van vaccinatie. De richtlijn is herzien, met name de adviezen over PEP, en er is een nieuwe module opgenomen over behandeling van waterpokken.

 

Doel van de richtlijn

Het doel was algemene herziening van de richtlijn Varicella met name de adviezen over toediening van PEP en het opnemen van een nieuwe module over behandeling van waterpokken.

 

Afbakening van de richtlijn

Waterpokken is een zeer frequente aandoening in Nederland. Meer dan 95% van alle kinderen ouder dan 12 jaar heeft de ziekte gehad. Normaal verloopt de ziekte mild, maar bij volwassenen, immuungecompromitteerden en na perinatale besmetting kan de ziekte zeer ernstig tot zelfs dodelijk verlopen. De seroprevalentie die in Nederland wordt gevonden komt overeen met die van gebieden met een gematigd klimaat. De seroprevalentie in de (sub)tropen kan lager liggen. Dit houdt in dat er zich in de allochtone/niet-Westerse bevolkingsgroepen personen kunnen bevinden die niet beschermd zijn tegen waterpokken.

 

Deze richtlijn richt zich alleen op het ziektebeeld waterpokken dat veroorzaakt wordt door een primo-infectie met het varicellazostervirus. Gordelroos wordt veroorzaakt door een reactivatie van dit virus en wordt niet besproken in deze richtlijn.

 

Deze richtlijn gaat niet over de infectiepreventie maatregelen bij waterpokken of gordelroos.

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met waterpokken, zoals, maar niet beperkt tot: alle medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, verloskundigen of andere zorgverleners en patiënten die te maken hebben met personen met waterpokken of blootgesteld zijn aan waterpokken.

 

Definities en begrippen