Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:

<1 jaar,

1 tot 3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op koste n

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Bespreek met de vrouw die een sterilisatie wenst dat de sterilisatietechnieken middels tubaire clips, elektrocoagulatie of tubectomie betrouwbare en veilige

sterilisatietechnieken zijn en bespreek de voor- en

nadelen.

<1 jaar

Geen

Kennis van de richtlijnmodule

Onvoldoend e kennis over de voor- en nadelen van de te kiezen sterilisatietechnieken

Verspreiding van de richtlijnmodule onder zorgverleners.

 

Opname lokaal protocol

NVOG

 

Ziekenhuizen/vakgroepen

Geen

Benoem in het gesprek met de

vrouw die een sterilisatie wenst dat er een beschermend effect is gevonden van sterilisatie op de kans op het ontwikkelen van ovariumcarcinoom op latere leeftijd, en dat de sterkste associatie is gevonden met tubectomie.

<1 jaar

Geen

Kennis van de richtlijnmodule

Aanbeveling is niet direct onderbouwd met primair vergelijkend onderzoek uit gerandomiseerd onderzoek. Aangezien dit niet in een RCT te onderzoeken is, zijn twee grote cohort onderzoeken aangehaald in de overwegingen.

Gerandomiseerd onderzoek naar vergelijking tussen tubectomie en andere tubaire occlusietechnieken op de uitkomstmaat: ovariumcarcinoom.

 

Opname lokaal protocol

NVOG

 

Ziekenhuizen/vakgroepen

Geen

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, et cetera.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.