Patiƫntinformatie Blaasontstekingen

Blaasontsteking komt vaak voor. Hiervoor kun je naar de huisarts, maar soms moet je naar het ziekenhuis. Het is belangrijk om te weten wanneer je antibiotica krijgt en wanneer niet. Deze informatie gaat over wat je kunt verwachten in het ziekenhuis bij een blaasontsteking.

 

De uroloog kan verschillende onderzoeken uitvoeren

Het is belangrijk om goed te vertellen wat de klachten zijn, zodat de dokter kan bepalen of u een blaasontsteking heeft. De meeste mensen hebben plasklachten, zoals pijn of een branderige plas. Een vrouw kan door seks een blaasontsteking krijgen. Daarom zal de uroloog daar ook naar vragen. Met urine onderzoek kan de blaasontsteking worden ontdekt. Soms wordt de urine op kweek gezet. Hiermee kan de soort bacterie worden benoemd. Soms is het dan verstandig om een ander medicijn te geven.

 

Als je niet alleen plasklachten hebt, doet de uroloog soms andere onderzoeken. Dit kan nodig zijn bij koorts, buikpijn of een ziek gevoel. Met een echo onderzoek kunnen de nieren of de prostaat worden onderzocht. Met bloed prikken kun je zien hoe erg je ziek bent. Verder wordt nagekeken of je de blaas wel helemaal leeg plast.

 

Een blaasontsteking kan op verschillende manieren behandeld worden

Als je alleen plasklachten hebt, en geen koorts, kan een kuurtje met een antibioticum de behandeling zijn. Soms is dat niet nodig, en hoef je alleen extra te drinken en een pijnstiller te nemen. Als je minder afweer hebt krijg je altijd een antibioticum. Bijvoorbeeld bij suikerziekte.

Als de onderzoeken laten zien dat de urine niet volledig uit het lijf kan, moet die urine door de dokter verwijderd worden. Dit kan met een plastic buisje, een blaaskatheter of een nierdrain. Soms is het nodig een operatie uit te voeren. Hierdoor kan een blaasontsteking in de toekomst voorkomen worden. Bijvoorbeeld door het verwijderen van een niersteen, of door de prostaat te opereren. Soms houdt de prostaat de urinestroom tegen.

 

Wat te doen als een blaasontsteking steeds terugkomt

Soms kan het helpen om goed te drinken en op tijd te gaan plassen. En hygiƫnisch met seks omgaan. De uroloog kan een lage dosis antibioticum voorschrijven. Dit kan helpen tegen een nieuwe blaasontsteking. Wat ook kan is de blaas spoelen met een vloeistof. Daar kan een antibioticum in zitten, of een beschermlaagje voor de blaas. Sommige spoelingen vergoeden de zorgverzekeraar niet.

 

Voorkomen van ontsteking bij urologische ingrepen

Door sommige onderzoeken van de uroloog kun je een ontsteking krijgen. Om dit te voorkomen wordt eenmalig antibioticum gegeven door de uroloog. Soms via een infuus, soms als pil. Soms maakt de uroloog eerst een kweek. Dan kan hij beter de soort antibioticum kiezen.