Knelpuntanalyse

Knelpunten richtlijn Obstructieve Azoöspermie

Zoals opgesteld na de eerste werkgroepvergadering:

 

Commentaar V&VN

(Hetty Ockhuijsen)

De volgende knelpunten zijn geprioriteerd door de V&VN:

Opmerking V&VN: Ik neem aan dat leeftijd dan ook wordt meegenomen? Moet je ook niet kijken naar beinvloedende factoren bij de man zoals bijvoorbeeld leefstijl?

 

Commentaar Freya

(Joyce Hoffman)

Als bestuur hebben wij ons over deze knelpunten gebogen en zijn tot een aantal conclusies gekomen:

De punten A, D, G, K en N zijn voor ons vooral van groot belang als wij kijken naar patiëntenperspectief en het kostenaspect.

 

Ten aanzien van D en daarmee samenhangend I : Wij zijn van mening dat een keuze tussen ICSI en een hersteloperatie geen financiële maar een medische keuze moet zijn. Er moet geen sprake zijn van het eerst kiezen voor drie keer ICSI omdat dat wordt vergoed om vervolgens alsnog aan een hersteloperatie te beginnen.

 

Wat betreft F en in dat verlengde L en N: Het doel van een hersteloperatie is het krijgen van een kind. Als er op het moment van operatie zaadcellen te oogsten zijn, dient dat wat ons betreft (met toestemming van patiënt uiteraard) altijd te gebeuren omdat dat gebeurt in het kader van het genoemde doel, namelijk een kind. Hiermee zijn de vragen van L en N minder aan de orde want staat “vers” zaad ter beschikking.

 

Punt O vinden wij geen onderdeel van een richtlijn maar een vanzelfsprekend gevolg van deze richtlijn.

 

Wat buiten dit kader valt maar wat ons betreft wel zeer wezenlijk is, is het stadium vóór de refertilisatie namelijk het moment van sterilisatie! Op dat moment dient de patiënt duidelijk gemaakt te worden wat de gevolgen zijn van zijn keuze en dient er “verwachtingsmanagement” plaats te vinden, namelijk dat de op dat moment gemaakte keuze voor sterilisatie in principe voor het leven is en dat refertilisatie een lastig proces is zonder garantie op resultaat. Onze indruk is dat sterilisatie ( te) vaak een technische kwestie is waarbij de nodige voorlichting met daarbij het uit de weg ruimen van mythes te weinig plaatsvindt.

 

Uiteraard zijn wij graag bereid om ook in een later stadium mee te denken aan deze richtlijn en wensen jullie succes bij de bijeenkomst vanavond.