Kennislacunes

Wat te bespreken bij het eerste consult

Wat is de kans op een natuurlijke zwangerschap, kunstmatig bereikte zwangerschap of een gezond kind na refertilisatie bij een paar met onvervulde kinderwens waarbij de man obstructieve azoöspermie heeft?

 

Wat zijn prognostische factoren voor de kans op natuurlijke zwangerschap, kunstmatig bereikte zwangerschap of een gezond kind bij een paar met onvervulde kinderwens waarbij de man obstructieve azoöspermie heeft?

 

ICSI of refertilisatie

Met welke techniek (refertilisatie of PESA/MESA/TESE-ICSI) is de kans op het krijgen van een gezond kind het grootst bij een paar met een kinderwens waarvan de man obstructieve azoöspermie heeft?

 

Operatietechniek refertilisatie

Welke operatietechniek, dat wil zeggen macroscopisch (opereren met blote oog), met loepbril of microscopisch, dient te worden toegepast voor de refertilisatie van een man met obstructieve azoöspermie met betrekking tot de kans op doorgankelijkheid van de zaadleiders, restenose, ernstige oligospermie en azoöspermie?

 

Welke operatietechniek, dat wil zeggen 3-laags hechtingen, 2-laags hechtingen of met stent, dient te worden toegepast voor de refertilisatie van een man met obstructieve azoöspermie met betrekking tot de kans op doorgankelijkheid van de zaadleiders, restenose, ernstige oligospermie en azoöspermie?

 

Welke operatietechniek, dat wil zeggen robot-geassisteerde of microscopisch, dient te worden toegepast voor de refertilisatie van een man met obstructieve azoöspermie met betrekking tot de kans op doorgankelijkheid van de zaadleiders, restenose, ernstige oligospermie en azoöspermie?

 

De werkgroep beschouwt kennislacunes 1 en 2 een gepasseerd station in wetenschappelijk onderzoek. De huidige inzichten en overtuigingen van zowel nationale als internationale experts maken gerandomiseerde studies tussen microchirurgische refertilisatie en “blote oog” of loepbril geassisteerde technieken medisch ethisch niet toelaatbaar.

Gezien de huidige hoge kosten en beperkte beschikbaarheid van operatierobots in Nederland acht de werkgroep een non-inferiorty studie naar robotgeassisteerde versus microchirurgische refertilisatie vooralsnog niet klinisch relevant.

 

Vasovasostomie versus vaso-epididymostomie

Wanneer is een vaso-epididymostomie geindiceerd?

 

Wat is de toegevoegde waarde van het onderzoeken van vloeistof uit het vas deferens gedurende de refertilisatie op de uitkomst?

 

Wat is de kans op doorgankelijkheid van de zaadleiders en geboorte van een levend kind bij vasovasostomie of vaso-epididymostomie op basis van intra-operatief semenonderzoek vergeleken met vasovasostomie zonder intra-operatief semenonderzoek bij mannen met obstructieve azoöspermie?

 

Peroperatief invriezen van zaadcellen

Wat is de kans op restenose, na refertilisatie bij een man met obstructieve azoöspermie?

 

Welke factoren zijn gerelateerd aan de kans op doorgankelijkheid van de zaadleiders, bij de man met obstructieve azoöspermie?

 

Is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind hoger en kosteneffectiviteit beter wanneer intraoperatieve MESA/TESE simultaan aan refertilisatie wordt aangeboden?

 

Follow-up na refertilisatie

Wat is de optimale follow up van patienten met obstructieve azoöspermie die een refertilisatie ondergingen en hun partners?