Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn ‘Allergie van de bovenste luchtwegen’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Module: Conservatieve behandeling

Wat zijn de gunstige en ongunstige effecten van het gebruik van hepafilters bij patiënten met allergie van de bovenste luchtwegen?

 

Wat zijn de gunstige en ongunstige effecten van het gebruik van een strikt schoonmaak protocol bij patiënten met allergie van de bovenste luchtwegen?

 

Wat zijn de gunstige en ongunstige effecten van het gebruik van houden van huisdieren door patiënten met allergie van de bovenste luchtwegen?

 

Module: Medicamenteuze behandeling

Wat is de effectiviteit van verschillende combinaties van geneesmiddelen bij patiënten met allergie van de bovenste luchtwegen die onvoldoende gecontroleerd zijn met standaard medicatie?

 

Wat zijn de directe en indirecte kosten van de behandeling van een patiënt met allergie van de bovenste luchtwegen in Nederland?

 

Welke factoren verhinderen de adequate behandeling van allergie van de bovenste luchtwegen?

 

Hoe kan een goede therapietrouw en inhalatietechniek van nasale sprays worden gewaarborgd?

 

Module: Oogsymptomen

Wat is de effectiviteit van lokale nasale corticosteroïden bij patiënten met een allergie van de bovenste luchtwegen met oogsymptomen in vergelijking met oogdruppels (antihistaminica of mestcel stabilisatoren) alleen?

 

Module: Behandeling van allergie en astma

Wat is het effect van een medicamenteuze behandeling van een allergie van de bovenste luchtwegen op symptomen van astma, klachten ten gevolge van allergie en controle (exacerbatie en medicijngebruik) bij kinderen, volwassenen en zwangere vrouwen met allergie van de bovenste luchtwegen én astma?

 

Module: Zelfmedicatie

Wat is de effectiviteit van homeopathische middelen en middelen gebaseerd op kruiden bij de behandeling van allergie van de bovenste luchtwegen?

 

Welke waarborgen zijn nodig om te zorgen dat patiënten bij onvoldoende controle van de klachten door zelfzorg medicatie tijdig de huisarts raadpleegt?