Kennislacunes

Aan de hand van beoordeling van het huidige wetenschappelijk bewijs, signaleert de werkgroep een aantal kennislacunes over de behandeling van Rosacea.

 

In het algemeen zouden meetinstrumenten zoals gebruikt in de klinische studies gestandaardiseerd moeten worden. Dit zal de kwaliteit van de gerapporteerde resultaten van studies verbeteren. Tevens kunnen dan resultaten uit verschillende studies beter gecombineerd worden in een meta-analyse. In de review van Van Zuuren et al., waarop deze richtlijn gebaseerd is, konden veel studieresultaten niet gecombineerd worden door het gebruik van verschillende meetinstrumenten. Meetinstrumenten moeten gericht zijn op het meten van patiënt gerapporteerde effectiviteit van een interventie en moeten gericht zijn op kwaliteit van leven. Zoals beschreven in de richtlijn is er tot op heden geen geschikte vragenlijst voor het vaststellen van kwaliteit van leven bij patiënten met rosacea in de dagelijkse praktijk. Om het effect van interventies op de verschillende fenotypes van rosacea te kunnen beoordelen, zouden meetinstrumenten toegespitst moeten zijn op de verschillende fenotypes.

 

Verder is er onvoldoende bewijs voor:

  1. Non-therapeutische interventies, zoals dieetmaatregelen, vermijden van triggers, patiëntvoorlichting en zelfzorg inclusief het gebruik van zonnebrandcrème.
  2. Bijwerkingen, tijd tot respons en duur van respons van interventies en de effectiviteit en veiligheid van onderhoudsbehandeling.
  3. Combinatiebehandelingen voor meerdere fenotypes van rosacea tegelijkertijd.
  4. Effectieve behandeling voor phymas.
  5. Therapeutische opties bij kinderen.
  6. Impact van beschikbare behandeling voor oculaire rosacea.

 

Ad 2. Slechts enkele gerandomiseerde studies onderzochten onderhoudstherapieën voor rosacea. Omdat rosacea een chronische aandoening is, is het belangrijk om remissie zo lang mogelijk te handhaven.

 

Ad 3. Verschillende fenotypische kenmerken bij één patiënt dienen zoveel mogelijk tegelijk behandeld te worden. Alhoewel in de dagelijks praktijk frequent combinatiebehandelingen worden ingezet is hier maar weinig wetenschappelijk onderbouwing voor. Nader onderzoek is wenselijk.

 

Ad 4. Er zijn geen gerandomiseerde gecontroleerde studies die behandelingen voor phymas evalueren. Huidige adviezen zijn gebaseerd op enkele observationele studies.

 

Ad 5. Rosacea komt weinig voor bij kinderen en de diagnose wordt mogelijk vaak miskend. Er zijn tot op heden geen gerandomiseerde studies over de behandeling van rosacea bij kinderen.

 

Ad 6. Er zijn weinig gerandomiseerde gecontroleerde studies over oculaire rosacea. De beschikbare studies zijn vaak bij een klein aantal patiënten verricht. Gedegen onderzoek naar lipiden-bevattende oogdruppels (o.a. emulsies, liposomen) voor de behandeling van droge ogen, ook bij oculaire rosacea, is gewenst.