Kennislacunes

Aan de hand van beoordeling van het huidige wetenschappelijk bewijs, signaleert de werkgroep een aantal kennislacunes over de behandeling van Handeczeem. Er is gebrekkig bewijs over:

  1. De effectiviteit van systemische middelen bij de behandeling van patiënten met chronisch handeczeem.
  2. De effectiviteit van handschoenen als secundaire preventie bij patiënten met handeczeem.
  3. De effectiviteit van fototherapie bij de behandeling van handeczeem.

 

Ad 1.

Met uitzondering van alitretinoïne, zijn er maar heel weinig goede vergelijkende studies over systemische medicatie. Ook zijn er onvoldoende gegevens over de optimale dosering en behandelduur van systemische middelen en eventuele combinaties voor patiënten met handeczeem. Verder zijn er weinig lange termijn gegevens bekend over het gebruik van alle systemische middelen. Ten slotte zijn nog geen literatuurgegevens over de effectiviteit van de biological Dupilumab bij handeczeem.

 

Ad 2.

Er zijn weinig vergelijkende studies over de preventieve werking van handschoenen bij patiënten met handeczeem. Tevens komt in de literatuur niet naar voren of een bepaald type handschoen de voorkeur heeft.

 

Ad 3.

Aangaande behandeling middels fototherapie ontbreken vergelijkende studies en studies over fototherapie voor de behandeling van kinderen met handeczeem.