Kennislacunes

De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is, om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. De geïdentificeerde kennislacunes komen deels overeen met de Kennisagenda van de NVvV.

  1. Is screening naar een aneurysma van de abdominale aorta ook nuttig en kosteneffectief in de Nederlandse setting en voor welke specifieke doelgroep geldt dit?
  2. Wat is het effect van watchfull waiting op de kwaliteit van leven bij patiënten met een aneurysma van de abdominale aorta onder de drempel voor behandeling?
  3. Wat is de optimale behandeldrempel voor een aneurysma van de arteria iliaca communis en van de arteria iliaca interna?
  4. Welke chirurgische behandeling is de meest optimale voor patiënten met een aneurysma van de abdominale aorta met een infrarenale hals <10mm?
  5. Wat is de optimale follow-up strategie na endovasculaire behandeling van een aneurysma van de abdominale aorta?
  6. Is kwantitatieve analyse en automatische beeldinterpretatie van toegevoegde waarde voor het uniform verslag leggen van beeldvorming en meting van de aorta diameter op zowel echografie als CT angiografie?
  7. Hoe kan een type II endoleak het beste gedetecteerd worden, en wanneer en hoe dient deze behandeld te worden?"
  8. Wat is het gevaar van een groeiend aneurysma van de abdominale aorta, zonder aangetoond endoleak, en wanneer en hoe dient deze behandeld te worden?"
  9. Wanneer is antibiotica profylaxe geïndiceerd bij patiënten die in het verleden een aneurysma van de abdominale aorta operatie hebben ondergaan (open of endovasculair), teneinde een prothese infectie te voorkomen"?