Kennislacunes

Het is onvoldoende onderzocht of er een risicoselectie te maken is op basis van ante partum patiënt karakteristieken op de kans van slagen van een vaginale stuitbevalling, dan wel een vaginale stuitbevalling zonder neonatale complicaties.

 

Het is onvoldoende onderzocht wat de afname van ervaring met de vaginale stuitpartus onder jonge gynaecologen betekent voor de toekomst en hoe de kwaliteit van zorg van de vrouwen die kiezen voor een vaginale stuitbevalling gewaarborgd kan worden.

Het verschil in geplande en secundaire keizersneden per kliniek laat een groot cultuurverschil zien per kliniek aangezien binnen de PRN-data er geen relatie bestaat tussen het aantal vaginale stuitbevallingen per kliniek en complicatie risico’s van de vaginale stuitbevalling. De vraag is dan ook of alle patiënten daadwerkelijk een keuze krijgen voorgelegd. Dit verdient verder onderzoek en een eenduidig beleid waarbij de mogelijkheid (en de voor- en nadelen) van centralisatie van zorg (met betrekking tot counseling en de vaginale stuitbevalling) onderzocht moet worden.