Verslag Invitational Conference

Datum: 27 september 2016

Tijd: 16:00 tot 18:00 uur

Locatie: Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht (vergadercentrum eerste verdieping)

Aanwezig: Cumhur Öner (voorzitter richtlijn, NOV), Wim ten Wolde (Ambulancezorg Nederland), Joger, Jacobs (NVSHA), Jaap Deunk (NVvH), Pieter Schutte (NVvN), Willem-Bart Sloof (NVvN), Stefan Roosendaal (NVvR), Margreet van Dam (Dwarsleasie Organistatie Nederland), Christel Leeflang (V&VN-IC), René Purgay (V&VN Ambulancezorg), Tebbe Sluis (VRA), Femke Vlems (ZiNL), Marja Molag (Kennisinstituut van Medisch Specialisten), Saskia Persoon (Kennisinstituut van Medisch Specialisten)

 

Genodigd maar niet aanwezig: LNAZ, NFU, NHG, NVKG, NVN, NVSHV, NVZ, STZ

 

Opening

Cumhur Öner opent de vergadering en heet iedereen welkom. Er wordt een kort introductierondje gehouden. Cumhur legt de aanleiding van de herziening van de richtlijn Acute Traumatische Wervelletsels uit.

 

Toelichting doel van de avond en proces richtlijnontwikkeling:

Doel van de invitational conference is het verzamelen van input van verschillende partijen voor de herziening van de richtlijn Acute Traumatische Wervelletsels. Hierbij wordt geïnventariseerd wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft. Met de verkregen input gaat de werkgroep aan de slag.

De doelstelling van dit project is het ontwikkelen van een helder afgebakende multidisciplinaire richtlijn waarin de patiënt centraal staat, welke aansluit op de praktijk en de bestaande zorgprocessen, en waarin een plan is opgenomen voor de implementatie van de richtlijn.

 

Impact probleem Acute Traumatische Wervelletsels en de herziening

Cumhur Öner geeft kort toelichting op de impact van de aandoening.

 

Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

Knelpunten

Cumhur Öner vraagt alle aanwezigen naar de ervaren knelpunten en wat belangrijke punten zijn die herzien moeten worden in de richtlijn. De volgende knelpunten zijn aangedragen en besproken:

De afbakening van de richtlijn wordt besproken. De richtlijn zou zich ook moeten richten op:

 

De richtlijn zal zich niet richten op de oncologische fracturen zoals bij multipel myeloom.

In de richtlijn Dwarsleasie is er ook wel aandacht voor de prehospitale zorg en in de richtlijn spoedzorg wordt het beleid rond keuze voor ziekenhuis geadresseerd. Er kan veel verwezen worden naar de al bestaande revalidatierichtlijnen.

 

Overige punten

Er is behoefte aan het samen trainen van SEH-personeel en ambulancepersoneel, zodat er ook oog is voor elkaars standpunten en de overdracht soepeler wordt. Dit punt kan mogelijk opgenomen worden in het implementatieplan.

 

Actiepunten

De volgende specifieke actiepunten zijn benoemd:

 

Vervolgprocedure

De notulen van deze avond worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.