Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1 tot 3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Overweeg een onrustige patiënt die niet-meewerkt met de immobilisatie te sederen. Indien de sedatie niet mogelijk is, laat de patiënt zelf een positie aannemen en probeer vervolgens zoveel mogelijk onderstaande aanbeveling te volgen.

<1 jaar, deze aanbeveling is al grotendeels geïmplementeerd

-

-

-

-

-

-

Immobiliseer een patiënt met indicatie tot immobilisatie (zie module 1) ten minste met manuele in-line spinal immobilisation, met indien mogelijk head blocks.

<1 jaar. Deze aanbeveling is al grotendeels geïmplementeerd, en staat ook zo in LPA.

-

-

-

-

-

 

-

Gebruik de harde kraag alleen tijdens extricatie van een niet mobiele patiënt en/of transfer van de patiënt naar een vacuümmatras of ambulancebrancard. Gebruik de wervelplank uitsluitend voor extricatie. Indien het ongewenst is dat de wervelplank op de plaats incident wordt verwijderd, kan deze ook tijdens aansluitend transport gebruikt worden (behandeling ter plaatse plus transport maximaal 30 minuten). De extricatie kan op een andere wijze dan met behulp van de wervelplank en harde kraag uitgevoerd worden, indien de patiënt ernstig en aanhoudend/toenemend ABCD-instabiel is en een zo kort mogelijk verblijf op de plaats van hulpverlening geïndiceerd is. Het is daarbij wel belangrijk om het hoofd zoveel als mogelijk manueel te stabiliseren.

<1 jaar. Deze aanbeveling is al grotendeels geïmplementeerd, al zijn in de LPA de tijden niet gedefinieerd. Er worden echter weinig implementatieproblemen verwacht.

-

-

-

-

-

 

 

-

Transporteer de patiënt in een vacuümmatras, op een schepbrancard (behandeling ter plaatse plus transport maximaal 30 minuten) of op de ambulancebrancard.

 

<1 jaar. Deze aanbeveling is al grotendeels geïmplementeerd, al zijn in de LPA de tijden niet gedefinieerd. Er worden echter weinig implementatieproblemen verwacht.

-

-

-

-

-

-

Kies voor self extrication (zichzelf bevrijden/uitstappen):

    • bij rug- of nekpijn zonder verminderd bewustzijn; en
    • indien de patiënt niet onder de invloed is van alcohol of verdovende middelen; en
    • indien de patiënt geen significant afleidend letsel heeft.

<1 jaar. Deze aanbeveling is al grotendeels geïmplementeerd. We verwachten niet veel implementatieproblemen

-

-

-

-

-

-